Αν προσέξει κανείς τον τίτλο του έργου, τα κεφαλαία γράμματα προσδιορίζουν και σχηματίζουν την λέξη ΜΑΤ, τα αρχικά της Μονάδας Αποκατάστασης Τάξης.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο Felix Estaire στις 14 Γενάρη παρακολούθησε την πρώτη παρουσίαση του έργου του στην Ελλάδα και στη συνέχεια μοιράστηκε με το κοινό εμπειρίες , σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με την αστυνομική βία, που υπακούει φυσικά στις εντολές του συστήματος. Το πρωτότυπο πρόγραμμα της παράστασης είναι ένας μικρός εικονογραφημένος οδηγός προστασίας, στη δράση των ΜΑΤ.

Ένας πατέρας που υπηρετεί στην αστυνομία μεγάλωσε με υποδειγματική αγάπη την κόρη του. Η παντελής απουσία της μητέρας αλλά και μιας γυναίκας στο πλευρό του, του επέτρεψε ν’ αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην ανατροφή του παιδιού του. Όταν εκείνη του ανακοινώνει πώς θα συμμετέχει σε μια φιλειρηνική πορεία, εκείνος δεν καταφέρνει να την πείσει για το αντίθετο. Πατέρας και κόρη βρίσκονται αντιμέτωποι στην διαδήλωση. Το τι θα ακολουθήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της δράσης στις ζωές τους, θα το παρακολουθήσετε στη σκηνή.

Η παράσταση θα σας συγκινήσει και θα προξενήσει πολιτικές και ιδεολογικές ζυμώσεις σχετικά με τις έννοιες του καθήκοντος και τις προσωπικές ευθύνες.

Ο Felix Estaire με σύγχρονη θεατρική γλώσσα βάζει το σύστημα εξουσίας απέναντι στις ευθύνες του, στην πρόκληση της βίας. Η σκληρή εκπαίδευση των αστυνομικών , που πριν υπάρξουν θύτες γίνανε θύματα οι ίδιοι, η ψευδαίσθηση της δύναμης που τους προσφέρει η στολή και η αναβίωση της προσωπικής τους βίας εκείνη τη στιγμή, καθιστούν ατέρμονη την βία.

Ο Μπάμπης Χατζηδάκης με συνεπή θεατρικότητα μεταβαίνει ευέλικτα από τον ρόλο του πατέρα σε εκείνον, του επικεφαλής αξιωματικού της επιχείρησης, με τον αριθμό 1245. Είναι τα στοιχεία της αναγνώρισής του, που πιστοποιεί τον τραυματισμό της διαδηλώτριας κόρης του, από τα ίδια του τα χέρια. Τα χέρια που τη ντάντεψαν και τη μεγάλωσαν. Ο ηθοποιός με την συγκινητική αυτοαναφορικότητα του αφοσιωμένου πατέρα και τον εγωκεντρισμό του φανατισμένου επαγγελματία, εκφράζεται με κωδικοποιημένες κινήσεις, άλλοτε πειθαρχημένες κι’ άλλοτε απειθάρχητες. Καθαρός ρεαλισμός που υπονομεύει την γονεϊκή του ευθύνη και κάνει ευδιάκριτες τις ψυχολογικές του εμπλοκές και απεμπλοκές. Με πρόσωπο που πάλλεται, που συσπάται από την συντριβή της ηθικής ευθύνης, με κοφτές ανάσες και επίπονες εκπνοές, τελικά αυτό καταγγέλλεται στο συνειδησιακό του αδιέξοδο.

Η Άρτεμις Ορφανίδου στο ρόλο της κόρης διαθέτει τα εξωτερικά γνωρίσματα, τα εσωτερικά εφηβικά νάζια και χαρίσματα, αλλά και την πεισματώδη, επαναστατική διάθεση. Δραματική όταν πληροφορείται την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος που ασκεί ο μπάτσος πατέρας της. Τραγική στο τέλος με την τραυματική της βιωματικότητα, καθώς προδίδεται απ’ ό,τι λάτρεψε και πίστεψε.

Η σκηνοθέτης Κατερίνα Πολυχρονοπούλου με μοχλό κίνησης την διερεύνηση του καθήκοντος, την ανθρώπινη βούληση, το βάρος των ενοχών και την αντιπαράθεση προσωπικών σχέσεων, αποδίδει σκηνικά το πολιτικό γίγνεσθαι των ημερών μας, με τις πλατείες των φτωχοποιημένων χωρών παραδομένες στην αυταρχική εξουσία.

Η προβολή του βίντεο, η στολή αστυνομίας πόλεων, η ασπίδα από πλεξιγκλάς, το κράνος, το γκλοπ και η χακί φόρμα ενισχύουν την εικόνα, κλιμακώνοντας την ένταση. Η παράσταση τρομακτικά επίκαιρη καταγγέλλει τον υποκριτικό μηχανισμό της εξουσίας που ενώ ευαγγελίζεται την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, ασκεί καταχρηστικά την αποστολή τους. Εκεί ο θεατής διερωτάται ποιος δημιουργεί τους τρομοκράτες, πως θα βγει αλώβητος από τον φαύλο κύκλο της βίας και ποιος έχει το σθένος και την πνευματική κατάρτιση ώστε να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.

Η παράσταση θα σας προβληματίσει, θα σας θέσει διλήμματα και ενδεχομένως θα σας κάνει να αναθεωρήσετε κάποιες προσκολλήσεις.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Félix Estaire
Μετάφραση: Κατερίνα Χριστοδούλου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη
Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Video Art: gcldp Γιώργος Συμεωνίδης, Άρτεμις Σταθάκου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Παϊτάρης
Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη
Συμπαραγωγή: KP Theatre Group και VAULT
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μπάμπης Χατζηδάκης, Άρτεμις Ορφανίδου

Πληροφορίες-κρατήσεις

213 0356472 /6949534889 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00- 14:00 και 17:00-21:00)

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 10,00 ευρώ, Μειωμένο: 8,00 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 5,00 ευρώ

Προπώληση

VIVA: 8,00 ευρώ
www.viva.gr, Τηλ.: 11876, Pubic, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload, MediaMarkt