Πλήγμα στο κίνημα #MeToo στην Κίνα αναμένεται να καταφέρει η απαλλαγή από το δικαστήριο ενός διάσημου παρουσιαστή στη χώρα ο οποίος κατηγορούνταν για σεξουαλική παρενόχληση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στηρίζουν τις καταγγελίες της 28χρονης Τζόου Σιαοσουάν για σεξουαλική παρενόχληση και έτσι απεφάνθη κατά της ενάγουσας.

Η Τζόου Σιαοσουάν κατηγόρησε το 2018 τον γνωστό παρουσιαστή Τζου Τζουν στο κρατικό δίκτυο CCTV ότι τη χάιδεψε και την φίλησε παρά τη θέλησή της το 2014, όταν εργαζόταν γι’ αυτόν ως εκπαιδευόμενη. Ο Τζουν αρνείται από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες αυτές.

Η καταγγελία της 28χρονης διαδόθηκε ταχύτατα στα social media και έτσι, πριν από τρία χρόνια, προσέφυγε κατά του Τζου για πρόκληση βλάβης. Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση για την υπόθεση έγινε μόλις τον Δεκέμβριο του 2020 κεκλεισμένων των θυρών ενώ και η δεύτερη ακροαματική συνεδρίαση χθες, Τρίτη, έγινε επίσης κεκλεισμένων των θυρών.

Το Λαϊκό Δικαστήριο της Χαϊντιάν αναφέρει στην ετυμηγορία του, στην οποία κατονομάζει την Τζόου και τον Τζου μόνο με τα επώνυμά τους, ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν είναι «ανεπαρκή» για να αποδείξουν σεξουαλική παρενόχληση.

Δεν αποσαφηνίστηκε αν ο Τζου ήταν παρών χθες στο δικαστήριο, ενώ δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με δικηγόρο του.

Τι δήλωσε η Τζόου μετά την απόφαση του δικαστηρίου

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου η Τζόου δήλωσε ότι, έπειτα από τρία χρόνια που αγωνίζεται για την υπόθεσή της, αισθάνεται «εξαντλημένη» και «απογοητευμένη» από την ετυμηγορία και θεωρεί ότι δεν της δόθηκε η ευκαιρία να δώσει έναν καλό απολογισμό γι’ αυτό που συνέβη.

«Δεν ξέρω αν έχω πια το κουράγιο να το συνεχίσω για άλλα τρία χρόνια, άρα δεν ξέρω αν αυτή τη φορά θα πω αντίο», σημείωσε, ωστόσο,  σε δήλωσή της αργότερα, η Τζόου ανέφερε ότι η ομάδα της θα προσφύγει κατά της ετυμηγορίας. «Οπωσδήποτε θα εφεσιβάλλουμε, διότι σε αυτή την υπόθεση δεν εξετάσαμε καθόλου κανένα από τα βασικά γεγονότα, δηλαδή όλα τα βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης» δήλωσε.

Το κίνημα #MeToo στην Κίνα ξεκίνησε το 2018, όταν φοιτήτρια στο Πεκίνο κατηγόρησε δημοσίως καθηγητή της για σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό εξαπλώθηκε στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα μέσα ενημέρωσης κι άλλες βιομηχανίες.

Η συζήτηση γύρω από το #MeToo είχε τότε καταπνιγεί, αλλά η πρόσφατη σκανδάλων για σεξουαλική επίθεση, στα οποία εμπλέκονταν ο τεχνολογικός γίγαντας Alibaba και ο διάσημος καλλιτέχνης Κρις Γου, αναζωπύρωσαν το θέμα.