Οι Ταλιμπάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως την «ακήρυκτη εαρινή επίθεσή τους», η οποία βάζει ιδίως στο στόχαστρο άμαχους και πολιτικές υποδομές στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Τζέφρι ΝτεΛορέντις, κορυφαίο στέλεχος της αμερικανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι Ταλιμπάν, που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη βία στο Αφγανιστάν, πρέπει να σταματήσουν αμέσως την ακήρυκτη εαρινή επίθεση, να απόσχουν από επιθέσεις εναντίον αμάχων, να σταματήσουν τις επιθέσεις (…) εναντίον νοσοκομείων, σχολείων, πανεπιστημίων, τεμενών και άλλων πολιτικών υποδομών», υπογράμμισε ο κ. ΝτεΛορέντις.

Για τον αμερικανό διπλωμάτη, το γεγονός ότι μπαίνουν καθαρά στο στόχαστρο των Ταλιμπάν άμαχοι, με δολοφονίες δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υγειονομικών και παιδιών, υπονομεύει την προοπτική ειρήνευσης στη χώρα.

Μολονότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αρχίσει την αποχώρησή τους από την χώρα της κεντρικής Ασίας, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν. Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέχουν πολλές περιοχές, ειδικά στις επαρχίες.

Η αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί κατά τουλάχιστον το 16%

Η απόσυρση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 11η Σεπτεμβρίου, έχει προχωρήσει κατά ποσοστό από 16 ως 25%, κατά την εβδομαδιαία εκτίμηση του Πενταγώνου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η επιχείρηση συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό.

Αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε τον Απρίλιο την αποχώρηση των στρατευμάτων, οι Αμερικανοί έχουν αποσύρει από τη χώρα υλικό ισοδύναμο με το φορτίο 160 μεταγωγικών αεροσκαφών C-17, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για το Αφγανιστάν. Έχουν επίσης παραδώσει σε αρμόδια υπηρεσία του Πενταγώνου 10.000 είδη προς καταστροφή.

Η προηγούμενη εκτίμηση, που είχε δημοσιοποιηθεί την 18η Μαΐου, έκανε λόγο για 115 C-17 και 5.000 αντικείμενα προς καταστροφή, ή το 13-20% της διαδικασίας απόσυρσης.

Η USCENTCOM υπενθύμισε ακόμη ότι παραχώρησε στο αφγανικό υπουργείο Άμυνας τον έλεγχο πέντε εγκαταστάσεων, ισάριθμων με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αμερικανικός στρατός αρνείται να γίνει πιο συγκεκριμένος για την ταχύτητα της αποχώρησης και την καταληκτική της ημερομηνία για λόγους «επιχειρησιακής ασφάλειας».

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αναμένεται να έχει προχωρήσει στην απόσυρση των τελευταίων 2.500 στρατιωτικών και 16.000 πολιτών συμβασιούχων που απομένουν ως την 11η Σεπτεμβρίου, την 20ή επέτειο των επιθέσεων του 2001 που προκάλεσαν την επέμβαση των ΗΠΑ.