Σε καταδίκη της Ουγγαρίας για παραβίαση των δικαιωμάτων οικογένειας αιτούντων άσυλο το 2017 και ειδικότερα για τη στέρησης τροφής προς τον πατέρα της οικογένειας επί τέσσερις μήνες προχώρησε σήμερα (02/03) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αφού κατέθεσε αίτηση ασύλου, η οικογένεια με τρία παιδιά τοποθετήθηκε σε ζώνη transit, αρχικά σε κοντέινερ εμβαδού 13 τ.μ. και στη συνέχεια σε απομόνωση σε άλλο κοντέινερ, αφού ορισμένα από τα μέλη διαγνώσθηκαν θετικά στην ηπατίτιδα Β.

Ο πατέρας, εκ του γεγονότος ότι είχε καταθέσει αίτηση ασύλου για τρίτη φορά, «δεν είχε δικαίωμα σίτισης από τις αρχές», βάσει της ουγγρικής νομοθεσίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δικαστήριο, και διατρεφόταν με ό,τι έβρισκε στα σκουπίδια.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι από τη στιγμή που απαγορευόταν στον πατέρα της οικογένειας να απομακρυνθεί από τη ζώνη transit, «ήταν απολύτως εξαρτημένος από τις ουγγρικές αρχές για την διατροφή του».

«Οι Αρχές δεν αξιολόγησαν επαρκώς την κατάσταση πριν του στερήσουν την τροφή», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου που αποφάσισε ομοφώνως ότι η Ουγγαρία παραβίασε το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο «κανείς δεν επιτρέπεται να υποβληθεί σε βασανιστήρια, ούτε σε ποινές ή μεταχείριση απάνθρωπη ή εξευτελιστική».

Λαμβανομένης υπ’ όψιν της μικρής ηλικίας των παιδιών (7 μηνών, 6 ετών και 7 ετών) και της κατάστασης της υγείας της εγκύου μητέρας, το Δικαστήριο έκρινε ότι και η μητέρα και τα παιδιά υπήρξαν αντικείμενα απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Στην απόφαση επισημαίνεται επίσης «η ζέστη και η έλλειψη εξαερισμού στον χώρο διαμονής», η ακαταλληλότητα των κρεβατιών για τα παιδιά, απουσία της κατάλληλης ιατρικής και ψυχιατρικής φροντίδας, καθώς και η παρουσία «αρρένων παραγόντων κατά τη διάρκεια των γυναικολογικών εξετάσεων».

Ακόμη, οι δικαστές καταδίκασαν με απόφαση της πλειοψηφίας την παραβίαση «του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια», κρίνοντας ότι δεν υπήρχε αυστηρά ορισμένη νομική βάση που επέτρεπε την κράτηση της οικογένειας αυτής.

Επιπρόσθετα, καταδίκασαν «την απουσία νομικών διαδικασιών» που να ορίζουν μέγιστη χρονική διάρκεια διαμονής σε ζώνη transit, την «υπερβάλλουσα διάρκεια της διαμονής» και «σημαντικές καθυστερήσεις» στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου των ενδιαφερομένων.

Το Δικαστήριο επεδίκασε την καταβολή από την Ουγγαρία 4.500 ευρώ σε κάθε παιδί και 6.500 ευρώ σε κάθε γονέα για «ηθική βλάβη».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.