Σε επίπεδο συναγερμού τέσσερα βρίσκονται εννέα στις δέκα επαρχίες του Βελγίου και ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανακοίνωσε νέα μέτρα, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της πανδημίας τoυ κορονοϊού.

«Οι αριθμοί του κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο. «Εννέα στις δέκα επαρχίες βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού τέσσερα. Εισαγάγαμε έναν αριθμό περιορισμών την περασμένη εβδομάδα με στόχο να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο όλες τις μη απαραίτητες επαφές», σημείωσε. «Θέλουμε να διατηρήσουμε τα σχολεία ανοιχτά, η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα. Είναι σημαντικό η διδασκαλία να γίνεται στην τάξη, για νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το κλείσιμο είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας».

Θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τα κινήματα των νέων, τα πάρκα ψυχαγωγίας και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία είναι όλα περιφερειακές αρμοδιότητες, όχι ομοσπονδιακές.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ αμέσως και θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες.

Όλα τα επαγγελματικά αθλητικά παιχνίδια μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά χωρίς κοινό. Όλα τα ερασιτεχνικά παιχνίδια για όλους άνω των 18 ετών θα απαγορεύονται, αλλά η υπαίθρια προπόνηση μπορεί να συνεχιστεί. Επιτρέπονται επίσης παιχνίδια για νέους έως 18 ετών, αλλά μόνο ένα άτομο ανά οικογένεια μπορεί να παρευρίσκεται.

Οι πισίνες θα παραμείνουν ανοιχτές προς το παρόν.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 20% κατ’ ανώτατο όριο των φοιτητών επιτρέπεται να παρίσταται σε αμφιθέατρο ή τάξη, με υποχρεωτική μάσκα προσώπου.

Στις δημόσιες συγκοινωνίες, η χωρητικότητα θα βελτιστοποιηθεί για να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά τις ώρες αιχμής.

Τα λούνα παρκ πρέπει να κλείσουν. Οι εσωτερικοί χώροι των ζωολογικών κήπων, όπως τα ενυδρεία, πρέπει επίσης να κλείσουν, οι εξωτερικοί χώροι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί.

Στα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις αίθουσες συναυλιών στο Βέλγιο δεν επιτρέπονται περισσότερα από 200 άτομα ταυτόχρονα. Οι εξαιρέσεις για μεγάλες αίθουσες δεν είναι πλέον δυνατές. Οι θεατές πρέπει επίσης να κάθονται σε απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε Πολωνία και Σλοβακία

Η Πολωνία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ 13.632 νέων κρουσμάτων της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα κλείσει εστιατόρια και μπαρ για δύο εβδομάδες και θα περιορίσει τις δημόσιες συναθροίσεις σε πέντε άτομα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, αφού ο συνολικός αριθμός ξεπέρασε τα 13.600.

Το πολωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι καταγεγραμμένοι θάνατοι του τελευταίου 24ώρου μειώθηκαν σε 153, από 168 χθες.

Επίσης για τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων θα ισχύσει το μέτρο της τηλεκπαίδευσης.

«Οι ενέργειές μας πρέπει να είναι πιο αποφασιστικές», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι. «Αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι η ταχύτητα της αύξησης (των κρουσμάτων)».

Ο Μοραβιέτσκι έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες άνω των 70 ετών να παραμείνουν στα σπίτια τους, αν και δεν ανακοίνωσε υποχρεωτικό lockdown για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Το σύστημα υγείας της Πολωνίας έχει αρχίσει να δέχεται πιέσεις υπό το βάρος των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να μετατρέψει στάδια και συνεδριακά κέντρα σε νοσοκομεία εκστρατείας.

Παράλληλα, η χώρα θα θεσπίσει νέες αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων που βρίσκονται αντιμέτωπες με νέους περιορισμούς λόγω του κορονοϊού, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα επιβάλει περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών στα κοιμητήρια ενόψει της εορτής των Αγίων Πάντων, μία ημέρα όπου παραδοσιακά οι Πολωνοί επισκέπτονται οικογενειακούς τάφους.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κατέγραψε και η Σλοβακία, όπως ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Ιγκορ Μάτοβιτς.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει επιβάλει μερικό lockdown, κλείνοντας τα περισσότερα σχολεία και ζητώντας από τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι, εκτός των μετακινήσεων για την προμήθεια βασικών αγαθών και τους περιπάτους στην φύση.

Ισπανία: Βουτιά 78% κατέγραψαν οι κρατήσεις στα ισπανικά ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση

Ο αριθμός των κρατήσεων από τουρίστες σε ισπανικά ξενοδοχεία κατάγραψε βουτιά 78% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έπληξαν την κρίσιμη τουριστική βιομηχανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία INE.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ήταν χειρότερα από την πτώση κατά 64% του Αυγούστου, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Παρά τη μικρή αύξηση στη δραστηριότητα μετά από την έξοδο της Ισπανίας από το αυστηρό lockdown τον Ιούνιο, οι συνολικές κρατήσεις στα ξενοδοχεία τους πρώτους εννέα μήνες του έτους έχουν μειωθεί κατά 71% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την INE.

Ο τουρισμός, που αντιστοιχεί περίπου στο 12% του ισπανικού ΑΕΠ, έχει αποδεκατιστεί καθώς η πανδημία «πάγωσε» τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, χθες εμφανίστηκε μια ακτίνα ελπίδας καθώς η Αγγλία και η Γερμανία ήραν τις ταξιδιωτικές τους προειδοποιήσεις για τα ταξίδια στα Κανάρια Νησιά, ενδεχομένως διασώζοντας μέρος της χειμερινής περιόδου για το αρχιπέλαγος.