Με προβλήματα ξεκίνησε η φιλόδοξη αποστολή της NASA στον πλανήτη Άρη, καθώς το διαστημικό σκάφος που «κουβαλά» ένα ρομπότ έξι τροχών, το οποίο έχει ως αποστολή την ανάπτυξη ενός μίνι ελικοπτέρου, την πειραματική εφαρμογή εξοπλισμού για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές, αλλά και τη διεξαγωγή έρευνας για των εντοπισμό ιχνών προηγούμενης ζωής στον κόκκινο πλανήτη, αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα.

Το διαστημικό σκάφος που μεταφέρει το ερευνητικό όχημα Perseverance στον Άρη αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα, όπως ανακοίνωσε απόψε η NASA, παρά το γεγονός ότι ο πύραυλος Atlas V της United Launch Alliance εκτοξεύτηκε όπως προβλεπόταν και χωρίς κάποια καθυστέρηση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, με σκοπό να καλύψει 480 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα σε επτά μήνες.

Μερικές ώρες μετά την εκτόξευση, η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημόπλοιο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και χρησιμοποιεί μόνο τις βασικές λειτουργίες του. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι το σκάφος έχει μπει σε μια κατάσταση γνωστή ως ασφαλής λειτουργία (safe mode), πιθανόν επειδή ένα μέρος του ήταν λίγο πιο κρύο από όσο υπολογίζαμε» όταν βρισκόταν στη σκιά της Γης.

«Επί του παρόντος, η αποστολή Άρης 2020 εκτελεί την πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης του σκάφους», πρόσθεσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

To Perseverance, εφόσον φτάσει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, θα είναι μόλις το πέμπτο ρομποτικό όχημα που καταφέρνει να ολοκληρώσει το ταξίδι, από το 1997. Όλα τα προηγούμενα ήταν αμερικάνικα, αλλά την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε το ταξίδι και για το αντίστοιχο ρόβερ της Κίνας, που είναι προγραμματισμένο να φτάσει στον κόκκινο πλανήτη τον Μάιο του 2021.

Η βασική αποστολή του Perseverance είναι να διαπιστώσει αν στο παρελθόν υπήρχε ζωή στον Άρη. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν ενδείξεις πως πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης ήταν πιο θερμός και καλυπτόταν από ποτάμια και λίμνες, ένα περιβάλλον που ευνοούσε την ανάπτυξη μικροβίων.