Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία από την Καγκελάριο Α. Μέρκελ, στις 12.00 (ώρα Ελλάδας).

Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού η καγκελάριος θα παρουσιάσει το πρωί ενώπιον της ολομέλειας της Ομοσπονδιακής Βουλής τα βασικά σημεία του κυβερνητικού έργου κατά την επόμενη τετραετία.

Στις προγραμματικές δηλώσεις που θα διαρκέσουν μια ώρα η καγκελάριος θα αναφερθεί και σε βασικούς άξονες όπως είναι η ενεργειακή αλλαγή και η συνταξιοδότηση, αλλά και σε θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η σημερινή εμφάνιση της Α. Μέρκλελ θα έχει και μια ιδιαιτερότητα.Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με την καγκελάριο καθιστή, και όχι όρθια.

Αυτό οφείλεται στο ότι η καγκελάριος , λόγω του ατυχήματος στο σκι στις χριστουγεννιάτικες διακοπές, δεν μπορεί να σταθεί τόσην ώρα όρθια.

Η ομιλία της αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, διότι μέχρι στιγμής η Α. Μέρκελ δεν έχει ανοίξει εντελώς τα χαρτιά της για σημαντικά ζητήματα της κυβέρνησής της.

Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι θα ταχθεί υπέρ της συνέχισης της συντηρητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό, χωρίς να διαφοροποιηθεί ωστόσο από την υπουργό Άμυνας, η οποία τάχθηκε υπέρ.

Μετά την ομιλία της γερμανίδας καγκελαρίου έχει προγραμματιστεί γενική συζήτηση δυόμιση ωρών, κατά την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους και τα βασικά σημεία της πολιτικής τους. Για την αντιπολίτευση οι σημερινές προγραμματικές δηλώσεις γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.