Στα καθήκοντά του και στην Ντάουνινγκ Στριτ επέστρεψε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έδωσε τη δική του μάχη με τον κορονοϊό στο νοσοκομείο, στη ΜΕΘ, και στη συνέχεια στη θερινή πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Τζόνσον τόνισε πως είναι ακόμα πολύ επικίνδυνο να χαλαρώσει το αυστηρό lockdown, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει δεύτερο θανατηφόρο ξέσπασμα της Covid-19.

Μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έναν μήνα και μία ημέρα αφότου διαγνώστηκε με κορονοϊό, ο Τζόνσον συνέκρινε την ασθένεια με έναν κακοποιό με τον οποίο ο βρετανικός λαός πάλεψε και τον οποίο έριξε στο έδαφος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως αυτή εξακολουθεί να είναι περίοδος μέγιστου κινδύνου, σημείωσε πως κατανοεί την ανησυχία των επιχειρήσεων και προανήγγειλε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, ωστόσο είπε καθαρά πως δεν γίνεται τώρα άρση του lockdown.

«Απλώς δεν μπορούμε να πούμε τώρα πόσο αργά ή γρήγορα ούτε καν πότε θα γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν και ξεκάθαρα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πολύ περισσότερα για το θέμα τις επόμενες ημέρες» τόνισε, «αν επιδείξουμε το ίδιο πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας, όπως δείξαμε τις τελευταίες έξι εβδομάδες, τότε δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα το νικήσουμε».

Η βρετανική κυβέρνηση είναι διχασμένη ως προς το πότε θα επανεκκινήσει η οικονομία, έστω και υπό περιορισμούς.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο δεύτερου ξεσπάσματος, τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος, τον κίνδυνο να επιταχυνθεί και πάλι ο ρυθμός εξάπλωσης, γιατί αυτό θα σημάνει όχι μόνο νέο κύμα θανάτων και ασθενών αλλά και οικονομική καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε από τους Βρετανούς πολίτες να ελέγξουν την ανυπομονησία τους «επειδή πλησιάζουμε στο τέλος της πρώτης φάσης αυτού του αγώνα και παρά τα όσα έχουμε υποστεί, έχουμε σχεδόν επιτύχει».

«Θέλω να σας ενημερώσω από τώρα ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν με τη μέγιστη διαφάνεια και θέλω να μοιραστώ όλες τις διεργασίες και τις σκέψεις μας, τις δικές μου σκέψεις, με εσάς, τον βρετανικό λαό. Φυσικά θα βασιστούμε περισσότερο από ποτέ στην επιστήμη για να μας ενημερώνει, όπως κάναμε εξ αρχής» πρόσθεσε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί πάνω από 20.732 θάνατοι στα νοσοκομεία.

«Γνωρίζω ότι κάθε ημέρα ο ιός προκαλεί νέα θλίψη και πένθος στα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα και είναι αλήθεια ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα αυτή μετά τον πόλεμο» τόνισε ο Τζόνσον.

Επικρίσεις

Με 20.732 θανάτους λόγω του κορονοϊού στα νοσοκομεία, η Βρετανία συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Όμως το αυστηρότερο lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα εν καιρώ ειρήνης ενδέχεται να προκαλέσει η βαθύτερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει η οικονομία της Βρετανίας εδώ και τρεις αιώνες και τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην αρχή της επιδημίας ο Τζόνσον αντιστάθηκε στην επιβολή καθολικής καραντίνας στη χώρα, όμως άλλαξε στάση όταν προβλέψεις έδειξαν ότι 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να πεθάνουν στη Βρετανία, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Αφού επιβλήθηκε lockdown στις 23 Μαρτίου η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κάποιους γιατρούς για τις περιορισμένες ικανότητες της Βρετανίας να διεξάγει διαγνωστικά τεστ, αλλά και τις ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο νέος επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ο Κιρ Στράμερ, κάλεσε τον Τζόνσον να καταρτίσει σχέδιο για το πώς και πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα του οικονομικού και κοινωνικού lockdown, ενώ το ίδιο έκαναν και κάποιοι δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Στράμερ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι άργησε να επιβάλει καραντίνα, να επεκτείνει τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ και να προμηθευτεί προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων φροντίδας.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την covid-19 στα νοσοκομεία της Βρετανίας έφτασε τους 20.732, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 413 θανάτους σε 24 ώρες, τη μικρότερη ημερήσια αύξηση τον Απρίλιο. Συνολικά 29.058 διαγνωστικά τεστ είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα μέχρι χθες Κυριακή.

Βάσει αυτών των στατιστικών στοιχείων η Βρετανία είναι η πέμπτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από τον κορονοϊό, μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Όμως ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω της covid-19 ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος στη Βρετανία, καθώς οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός νοσοκομείων, για παράδειγμα σε οίκους ευγηρίας, δημοσιεύονται πιο αργά.