Έντεκα Πακιστανοί δάσκαλοι που είχαν εμπλακεί σε εκστρατεία για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας έπεσαν θύματα απαγωγής από ενόπλους όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, στο τελευταίο σε μια σειρά περιστατικών που εμποδίζουν τις προσπάθειες εξάλειψης της νόσου.

Οι δάσκαλοι απήχθησαν από το σχολείο Hira στην Μπάρα στην περιοχή όπου ζουν οι φυλές, μία από της ημι-αυτόνομες περιοχές κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν. Οι ένοπλοι έφτασαν στο σχολείο μόλις είχαν φύγει τα κλιμάκια που κάνουν τον εμβολιασμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι απαχθέντες μεταφέρθηκαν σε περιοχή που ελέγχει ο στρατιωτικός ηγέτης Mangal Bagh και η οργάνωση Lashkar-e-Islam, που έχει σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

«Ο Mangal Bagh και οι άνδρες του είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας και δεν επιτρέπουν στα κλιμάκια να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς στις περιοχές που ελέγχουν», τόνισε αξιωματούχος.

Πιστεύεται πως οι έντεκα θα αφεθούν ελεύθεροι έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους γηραιότερους ντόπιους.

Ένοπλες ομάδες συχνά επιτίθενται σε εργαζόμενους για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν κατηγορώντας τους πως είναι κατάσκοποι της Δύσης ή πως συμμετέχουν σε σχέδιο για τη στείρωση των Μουσουλμάνων.
 
Η παγκόσμια εκστρατεία κατά της νόσου έχει επιτύχει μείωση των κρουσμάτων κατά 99,9% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αλλά η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να εντοπίζεται στη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.