Ένας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες του καιρού μας και μέγας οραματιστής του κόσμου της τεχνολογίας είχε δυο λογάκια να πει για τα πανεπιστημιακά πτυχία.

Ο λόγος για τον Elon Musk, το αφεντικό της Tesla και της SpaceX, μεταξύ άλλων, o οποίος δεν πιστεύει πως ένα χαρτί λέει και τίποτα σημαντικό για τον άνθρωπο που το φέρει.

Ο CEO της Tesla βρέθηκε προσφάτως στο συνέδριο Satellite 2020 και ρωτήθηκε πώς τα πανεπιστήμια και οι εταιρίες μπορούν να κάνουν πιο προσιτές τις σπουδές για κάποιον.

Κανείς δεν περίμενε να πει ο Musk πως «δεν χρειάζεσαι πτυχίο για να μάθεις πράγματα» και πως η γνώση είναι διαθέσιμη δωρεάν.

Περιέγραψε μάλιστα το κολέγιο ως ένα μάτσο από «ενοχλητικές εργασίες» και είπε πως ούτε λίγο ούτε πολύ ο βασικός λόγος για να πας στο πανεπιστήμιο είναι για να περάσεις χρόνο με ανθρώπους της ηλικίας σου πριν βγεις στην αγορά εργασίας.

«Νομίζω πως τα κολέγια είναι βασικά για διασκέδαση και για να αποδείξεις πως μπορείς να κάνεις εργασίες, αλλά δεν είναι για να μάθεις», είπε και συγκέντρωσε χειροκρότημα και μερικά γελάκια.

Ο Musk ξεκαθάρισε επίσης πως η πολιτική προσλήψεων στην Tesla έχει αφήσει το πτυχίο έξω από τα τυπικά προσόντα, αποκαλώντας «παράλογο» να το θεωρείς προαπαιτούμενο.

Πριν εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, τον Στιβ Τζομπς της Apple και τον Λάρι Έλισον της Oracle, καθώς όλοι τους εγκατέλειψαν τις σπουδές για να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις τους. «Πήγε ο Σέξπιρ στο πανεπιστήμιο; Πιθανότατα όχι», έσπευσε να σημειώσει.

Ο ίδιος έχει βέβαια πτυχίο, στη φυσική και τα οικονομικά, εγκατέλειψε ωστόσο το διδακτορικό που έκανε στο Στάνφορντ για να ιδρύσει την πρώτη του εταιρία, τη Zip2.

Και μάλλον έκανε καλά, γιατί όταν την πούλησε στην Compaq το 1999 έβγαλε 22 εκατ. δολάρια…