Η επίθεση με μαχαίρι από άνδρα που εισέβαλε σε γιορτή στην κατοικία ραββίνου και τραυμάτισε πέντε ανθρώπους το βράδυ του Σαββάτου αποτελεί μια πράξη εγχώριας τρομοκρατίας.

Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Επισκεπτόμενος το σημείο στην κομητεία Ρόκλαντ, περίπου 48 χλμ. βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης, ο Άντριου Κουόμο συναντήθηκε με τα θύματα που συμμετείχαν στη γιορτή της Χανουκά στην κατοικία του ραβίνου Χάιμ Ροτενμπεργκ.

«Πρόκειται για τρομοκρατία, είναι εγχώρια τρομοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κουόμο. «Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν μαζικό κακό, μαζική βία, να προκαλέσουν φόβο στη βάση της φυλής, του χρώματος, των θρησκευτικών πεποιθήσεων.»

Είπε πως θέλει η Νέα Υόρκη να γίνει η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θα έχει έναν νόμο για την εγχώρια τρομοκρατία.

Οι αρχές δήλωσαν πως ο ύποπτος ο 37χρονος Γκράφτον Τόμας από το Γκρίνγουντ Λέικ της Νέας Υόρκης, συνελήφθη στο Μανχάταν αφού διέφυγε με αυτοκίνητο από το σημείο της επίθεσης στη μικρή πόλη Μονσέι.

Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί πέντε κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας και κρατείται με την εγγύηση να έχει οριστεί στα πέντε εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε ο Μάικλ Σπεχτ, επόπτης της πόλης Ραμέιπο, στο Twitter. Ο Τόμας θα οδηγηθεί και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στις 3 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια φρικτή επίθεση.

«Πρέπει όλοι να ενωθούμε για να πολεμήσουμε, να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε την κακόβουλη μάστιγα του αντισημιτισμού», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Σύμφωνα με τον Γιόσι Γκέστετνερ, συνιδρυτή του Συμβουλίου Δημοσίων Υποθέσεων Ορθοδόξων Εβραίων, ο επιτιθέμενος είχε το πρόσωπο εν μέρει καλυμμένο με ένα φουλάρι όταν επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι πέντε ανθρώπους, δύο από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στην κατοικία του ραβίνου είπε πως άρχισε να προσεύχεται για τη ζωή του όταν είδε τον επιτιθέμενο να βγάζει ένα μεγάλο μαχαίρι από μια θήκη.

«Ήταν περίπου στο μέγεθος ενός σκουπόξυλου», είπε ο Άρον Κον στους New York Times.