Λίγες μέρες μετά την εκλογή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άρχισε ήδη να ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες για την επίτευξη της μετά το Brexit εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το τέλος του 2020, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου και επαναφέροντας έτσι στο τραπέζι τον κίνδυνο«μη συμφωνίας» και άλματος στο κενό (cliff-edge).

Η προοπτική αυτή διέκοψε απότομα τον μήνα του μέλιτος που ακολούθησε την θριαμβευτική εκλογή του Μπόρις Τζόνσον και η στερλίνα κατρακύλησε μετά τον ενθουσιασμό των προηγουμένων ημερών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα τροποποιήσει το νομοσχέδιο της συμφωνίας του Brexit ώστε να τεθεί εκτός νόμου οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την έξοδο στις 31 Ιανουαρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά την οποία θα διεξάγονται με το ευρωπαϊκό μπλοκ οι διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν την μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Την περασμένη εβδομάδα οι Βρετανοί ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία μία κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το Brexit και θα επιτρέψει στην χώρα να προχωρήσει μπροστά. Αυτό ακριβώς έχουμε την πρόθεση να κάνουμε από αυτήν κιόλας την εβδομάδα» δήλωσε σήμερα πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Το πρόγραμμά μας ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν θα παρατείνουμε την μεταβατική περίοδο και ο νέος εφαρμοστικός νόμος της συμφωνίας αποχώρησης θα απαγορεύσει ρητώς στην κυβέρνηση να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση» της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020, πρόσθεσε.

Η συμφωνία του διαζυγίου προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται από αυτούς. Θα καταβάλλουν την χρηματική τους συμβολή στο ευρωπαϊκό μπλοκ, χωρίς όμως να συμμετέχουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και χωρίς να λαμβάνουν μέρος στην λήψη των αποφάσεων. Για να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου, το Λονδίνο να πρέπει να διατυπώσει σχετικό αίτημα την 1η Ιουλίου 2020.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρέπει να διεξαχθούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η χρονική περίοδος των 11 μηνών είναι ανεπαρκής: χρειάζονται πολλά χρόνια για την διαπραγμάτευση μίας διμερούς εμπορικής συμφωνίας.

Η περίοδος αυτή θεωρείται υπερβολικά βραχεία και στις Βρυξέλλες, καθώς η Ένωση προειδοποιεί το Λονδίνο κατά οποιασδήποτε μορφής αθέμιτου ανταγωνισμού: «Δεν τίθεται θέμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με οποιοδήποτε τίμημα» έχει προειδοποιήσει ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Βρετανία θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που ορίζουν δασμούς για την κυκλοφορία των προϊόντων.

Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι θα επιδιώξει μία εμπορική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών στο πρότυπο της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Καναδά. Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να διαπραγματευτεί συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.