Τέλος εποχής σηματοδοτεί για το Ισλαμικό Κράτος ο θάνατος του ισχυρού άνδρα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος έπεσε νεκρός την Κυριακή στη διάρκεια αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοδυτική Συρία.

Την είδηση ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δημοσιοποιώντας πολλές λεπτομέρειες για την υπόθεση και χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς.

«Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είναι νεκρός» δήλωσε ο Τραμπ την Κυριακή, στη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας πως ο Μπαγκντάντι ανατίναξε το «γιλέκο» του που ήταν γεμάτο εκρηκτικά και πως πέθανε «σαν σκυλί» και «σαν δειλός».

Σύμφωνα με το BBC, κατά την αμερικανική επιχείρηση στο κρησφύγετο το αλ Μπαγκντάντι συνελήφθησαν δύο άνδρες, οι οποίοι κρατούνται.

Η σορός του αλ Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα και, σύμφωνα με τον αρχηγό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Mark Milley, φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση είναι στη διαδικασία «αποχαρακτηρισμού».

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως διάδοχος του Μπαγκντάντι στην κεφαλή της οργάνωσης αναδέιχθηκε ο Χατζί Αμπντουλάχ αλ Αφάρι, με το ψευδώνυμο Αμπντουλάχ Καρντάς, αξιωματικός του στρατού κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η ανακοίνωση Τραμπ και η επιχείρηση βήμα-βήμα

Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τη διάρκεια αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοδυτική Συρία.

«Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είναι νεκρός», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο. Ο Μπαγκντάντι ανατίναξε το «γιλέκο» του που ήταν γεμάτο εκρηκτικά, δήλωσε ο Τραμπ. Πρόσθεσε πως ο Μπαγκντάντι πέθανε «σαν σκυλί» και «σαν δειλός».

Η περιγραφή των γεγονότων, όπως τα παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος:

-Οι ΗΠΑ άρχισαν να λαμβάνουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τη θέση του Μπαγκντάντι, πριν από έναν μήνα, μεταξύ άλλων κάποιες «χρήσιμες» πληροφορίες από τους Κούρδους, είπε ο Τραμπ. Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία που βρισκόταν ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για τη σχεδιαζόμενη επιδρομή πριν από τρεις ημέρες. Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι ΗΠΑ έπρεπε να εξασφαλίσουν την άδεια της Ρωσίας για να πετάξουν στον εναέριο χώρο της. Όπως ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος δεν αποκάλυψε τη φύση της επιχείρησης στη Ρωσία, είπε, ωστόσο, σε Ρώσους αξιωματούχους ότι θα τους «άρεσε».

-Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο γύρω στις 04.30 το απόγευμα τοπική ώρα έπειτα από ένα παιχνίδι γκολφ στη Βιρτζίνια, βάσει του επίσημου προγράμματός του. Γύρω στις 5 το απόγευμα, συναντήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα συνεδριάσεων του Λευκού Οίκου Situation Room με τον αντιπρόεδρο της χώρα Μάικ Πενς, τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, τον σύμβολο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο Μπράιαν και άλλους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών. Παρακολούθησαν ζωντανά την επιχείρηση «σαν να βλέπεις ταινία», περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

-Λεπτά αφότου συναντήθηκαν, Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτικοί σκύλοι απογειώθηκαν με 8 ελικόπτερα από μια άγνωστη στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή. Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση διοργανώθηκε από μια αεροπορική βάση στο δυτικό Ιράκ. Η χερσαία επιχείρηση στην περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία είχε τη συνδρομή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους και πλοίων, σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους. Οι στρατιώτες είχαν επίσης ένα στρατιωτικό ρομπότ, το οποίο τελικά δεν χρησιμοποίησαν.

-Μόλις είχαν προσεγγίσει το συγκρότημα του Μπαγκντάντι, τα ελικόπτερα δέχθηκαν πυρά, όμως οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν σύντομα να καταστείλουν την επίθεση και να προσγειωθούν με ασφάλεια. Πιστεύοντας ότι η κεντρική είσοδος στο κτίριο ήταν παγιδευμένη, εισήλθαν σε δευτερόλεπτα ανατινάσσοντας τον τοίχο, αφηγήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Μας έδιναν πλήρεις αναφορές λεπτό προς λεπτό» συμπλήρωσε.

-Οι αμερικανικές δυνάμεις σύντομα «καθάρισαν» το κτίριο «με τον κόσμο είτε να παραδίνεται είτε να πυροβολείται και να σκοτώνεται», περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Έντεκα παιδιά απομακρύνθηκαν, χωρίς να τραυματιστούν, και η φροντίδα τους ανατέθηκε σε έναν τρίτο συμβαλλόμενο, τον οποίο δεν αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αμερικανοί στρατιώτες αιχμαλώτισαν και κατόπιν φυλάκισαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

-Ο Μπαγκντάντι διέφυγε σε ένα υπόγειο τμήμα του συγκροτήματος και σε ένα τούνελ, παίρνοντας μαζί του τρία από τα παιδιά του. Ο Έσπερ ανέφερε στην εκπομπή του Τζέικ Τάπερ στο CNN ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κάλεσαν τον Μπαγκντάντι να παραδοθεί, όμως εκείνος αρνήθηκε. Τον κυνήγησαν οι σκύλοι και αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους «κλαψουρίζοντας και κλαίγοντας και φωνάζοντας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, πυροδότησε τα εκρηκτικά στο γιλέκο αυτοκτονίας του, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και τα παιδιά του και να προκαλέσει την κατάρρευση της σήραγγας. Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε, αν και ένας σκύλος τραυματίστηκε σοβαρά.

-Με το σώμα του Μπαγκντάντι «ακρωτηριασμένο από τις εκρήξεις», οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν εξέταση DNA για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του σε περίπου 15 λεπτά. «Τα αποτελέσματα της εξέτασης επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του με τρόπο βέβαιο, άμεσο και απόλυτα θετικό. Ήταν εκείνος» σημείωσε ο Τραμπ. Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Ο Μπράιαν, που μίλησε στην εκπομπή του NBC Meet The Press δήλωσε: «Μπορώ να σας πω ότι τα νέα ήταν φοβερά χθες τη νύχτα. Ήταν 07.15 τοπική ώρα. Βρισκόμασταν στο Situation Room. Και ο διοικητής της αποστολής μας κάλεσε και είπε: «100% επιβεβαίωση, τζακποτ».

-Οι στρατιώτες συνέχισαν να ερευνούν το συγκρότημα, παίρνοντας «άκρως ευαίσθητο υλικό» μαζί τους, περιλαμβανομένων πληροφοριών για την προέλευση του Ισλαμικού Κράτους και των μελλοντικών σχεδίων του. Συνολικά, οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν στο κτίριο για περίπου 2 ώρες προτού επιστρέψουν αεροπορικώς ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

-Αναφορικά με τη σορό του Μπαγκντάντι, ο Ο’ Μπράιαν επισήμανε ότι αναμένεται να ακολουθηθεί το ίδιο πρωτόκολλο που τηρήθηκε το 2011 με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα είχε ταφεί στη θάλασσα, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συμβουλευτεί ειδικούς στον ισλαμικό νόμο και τα ισλαμικά τελετουργικά.

Ένας καθηγητής στην ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους μετά την εξόντωση του Μπαγκντάντι

Μετά την εξόντωση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους , διάδοχός του στην κεφαλή της τρομοκρατικής οργάνωσης χρίσθηκε ο Χατζί Αμπντουλάχ αλ Αφάρι, με το ψευδώνυμο Αμπντουλάχ Καρντάς. Φαίνεται πως είναι Τουρκμένιος/Τουρκομάνος από το Τελαφάρ, περιφέρεια του βορειοδυτικού Ιράκ. Οι Τουρκμένιοι είναι τουρκικό φύλο εγκατεστημένο κυρίως στα κράτη της Κεντρικής Ασίας Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, και στο βορειοανατολικό Ιράν, τη Συρία, το Ιράκ και τον Βόρειο Καύκασο.

Σύμφωνα με το Newsweek, το ISIS όρισε νέο ηγέτη έναν από τους δελφίνους του Μπαγκντάντι.

Όπως έγινε γνωστό από το κουρδικό site Rudaw, ο Καρντές ή Καρντάς ήταν αξιωματικός του στρατού κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Σαντάμ Χουσεΐν. Συνελήφθη με τον Μπαγκντάντι στην Μπάσρα το 2003, για διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα. Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι άλλα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης θα μοιραστούν μαζί του τη στρατηγική του για το μέλλον του ISIS.

Ανάμικτες αντιδράσεις

Η είδηση έκανε με αστραπιαία ταχύτητα τον γύρο του κόσμου με τις αντιδράσεις των χωρών να είναι ανάμικτες.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε μία μεγάλη συνεισφορά στην μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας- περιμένοντας ακόμα, όταν εκδόθηκε η ανακοίνωση, να επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ιράν

Ο υπουργός Πληροφόρησης Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί έγραψε το Twitter:

«Δεν είναι και σπουδαία δουλειά, σκοτώσατε απλώς το δημιούργημά σας» (κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος).

Ρωσία

Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA:

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες για την επιχείρηση Αμερικανών στρατιωτών … περί άλλης μιας ‘εξόντωσης’ του πρώην αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι».

Ο Κονσταντίν Κοζάτσιοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ:

«… Ο αλ-Μπαγκντάντι έχει αποχαιρετισθεί για τελευταία φορά τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν. Επίσης η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή από τη φυσική καταστροφή ηγετών της, ακόμη και των πιο ασυμβίβαστων».

Γαλλία

Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί έγραψε στο Twitter: «Μπαγκντάντι: πρόωρη αποχώρηση για έναν τρομοκράτη, αλλά όχι για την οργάνωσή του. Συγχαίρω τους Αμερικανούς συμμάχους μας γι’ αυτή την επιχείρηση. Οι σκέψεις μου σήμερα πηγαίνουν σε όλα τα θύματα της τρέλας του Μπαγκντάντι και των εγκληματιών που τον ακολουθούσαν».

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter: «Ο θάνατος του Μπαγκντάντι είναι μια σημαντική στιγμή στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, όμως η μάχη εναντίον του κακού που είναι το Νταές (το Ισλαμικό Κράτος) δεν έχει ακόμη τελειώσει. Θα εργασθούμε με τους εταίρους μας στον συνασπισμό για να βάλουμε ένα τέλος στις φονικές, βάρβαρες δραστηριότητες του Νταές μια για πάντα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ έγραψε στο Twitter: «Μετά τον θάνατο του αρχηγού του Νταές, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Νταές να δοξάσει κάποιον που διέπραξε τόσο απάνθρωπες και αποτρόπαιες εγκληματικές πράξεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες #DefeatDaesh (να ηττηθεί το Νταές)».

Η εμπλοκή της Τουρκίας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είχαν συντονιστεί ουσιαστικά με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, κατά τη νύχτα της διεξαγωγής της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, με στόχο την εξουδετέρωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. «Οι στρατιωτικές μας μονάδες και οι υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες για το ζήτημα αυτό και ήταν συντονισμένες. Ειδικότερα…, τη νύχτα διεξαγωγής της επιχείρησης, μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ουσιαστική διπλωματία μεταξύ των στρατιωτικών αρχών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, υψηλόβαθμος συνεργάτης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο Reuters: «Η Τουρκία είναι υπερήφανη που βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, να φέρουν στη δικαιοσύνη έναν περιβόητο τρομοκράτη … Θυμόμαστε σήμερα τους αμάχους θύματα του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και τους ήρωες στρατιωτικούς μας που έχασαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τον κόσμο από τους τρομοκράτες του Νταές.

«Η Τουρκία, η οποία υπήρξε ανάχωμα εναντίον της τρομοκρατίας, θα συνεχίσει να εργάζεται στενά μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Είναι καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να νικήσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν στην περιοχή χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Ισραήλ

Δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο Τραμπ για το εντυπωσιακό επίτευγμα που οδήγησε στον θάνατο του αρχηγού (του Ισλαμικού Κράτους) Αλ-Μπαγκντάντι. Αντανακλά την κοινή αποφασιστικότητά μας, των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των ελεύθερων χωρών, να πολεμήσουμε εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων και κρατών τρομοκρατών. Το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά η μάχη είναι ακόμη μπροστά μας».

Ο Τραμπ δεν αποκλείει δημοσιοποίηση τμήματος του βίντεο της επιχείρησης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι είναι ενδεχόμενο να αποχαρακτηρίσει μέρος του βίντεο που τραβήχτηκε το Σάββατο, από την επιδρομή στην Συρία, όπου και σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.  Το βίντεο αυτό, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ενδέχεται να περιλαμβάνει εναέρια πλάνα και ίσως πλάνα από κάμερες, οι οποίες ήταν προσαρμοσμένες στους στρατιώτες, που έλαβαν μέρος στην επιδρομή. «Το σκεφτόμαστε. Ίσως» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους πριν πετάξει για το Σικάγο. «Ίσως πάρουμε κάποια τμήματά του και τα δημοσιεύσουμε».

Τι απέγινε η σορός του αλ Μπαγκντάντι

Η σορός του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα, όπως  επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την ταφή στη θάλασσα, που θυμίζει εκείνη του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, σε μια επίθεση επίλεκτων μονάδων του αμερικανικού στρατού στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν.

Τρεις αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters δεν αποκάλυψαν πού πραγματοποιήθηκε η ταφή ούτε πόσο διήρκησε, επισήμαναν ωστόσο ότι ακολουθήθηκαν θρησκευτικά τελετουργικά. Δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως πιστεύουν ότι τα λείψανά του ερρίφθησαν στη θάλασσα από ένα αεροσκάφος.