Έξι ακόμη χώρες κηρύχθηκαν απαλλαγμένες από τις νάρκες κατά προσωπικού, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την ολοκλήρωση στη Γενεύη της 12ης διάσκεψης των χωρών που μετέχουν στη Συνθήκη της Οττάβας, η οποία απαγορεύει τις νάρκες κατά προσωπικού.

Πρόκειται για τη Δανία, την Γκάμπια, τη Γουϊνέα-Μπισάου, την Ιορδανία, την Ουγκάντα και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν την διαδικασία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους όσον αφορά την αποναρκοθέτηση.

«Δεκαπέντε χρόνια έπειτα από τότε που άρχισε η υπογραφή της συνθήκης της Οττάβας, συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε μια ισχυρή δέσμευση από τα κράτη, όπως και μια συνεχή σύμπραξη ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών, τις κυβερνήσεις και τις διεθνείς οργανώσεις για την εξάλειψη για πάντα των ναρκών κατά προσωπικού», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Εκστρατείας για την Απαγόρευση των Ναρκών (ICBL), Στίβεν Γκους.

Η Πολωνία ανακοίνωσε την προσεχή επικύρωση της συνθήκης, της οποίας θα γίνει το 161ο κράτος μέλος. Όλες οι χώρες της ΕΕ θα έχουν ως εκ τούτου επικυρώσει την συνθήκη.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει τη συνθήκη της Οττάβας. Ωστόσο αμερικανική αντιπροσωπεία που μετείχε στη διάσκεψη από τη θέση του παρατηρητή δήλωσε ότι «σύντομα» θα υπάρξει ανακοίνωση όσον αφορά την απόφαση που θα πάρουν οι ΗΠΑ για την επικύρωση ή όχι της συνθήκης.

Σε αυτήν την διάσκεψη μετείχαν για πρώτη φορά τα Παλαιστινιακά Εδάφη, τα οποία εξέφρασαν την βούλησή τους να προσχωρήσουν στην συνθήκη το ταχύτερο δυνατό. Το καθεστώς κράτους παρατηρητή μη μέλους που τους χορηγήθηκε στον ΟΗΕ καθιστά δυνατή την ένταξή τους.

Συνολικά 36 κράτη βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αποναρκοθέτησης των ναρκοπεδίων τους.

Τρεις χώρες (Λευκορωσία, Ελλάδα και Ουκρανία) δεν σεβάστηκαν την καταληκτική ημερομηνία που είχαν για την καταστροφή των αποθεμάτων τους σε νάρκες κατά προσωπικού.

Ωστόσο οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν ότι έχουν σημειώσει προόδους πάνω στο ζήτημα αυτό.