Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε ότι οι περικοπές στους υψηλούς μισθούς κρατικών λειτουργών, που είχαν αποφασιστεί τον Ιανουάριο του 2011 από την τότε κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι «αντισυνταγματικές».

Πρόκειται για περικοπές που ανέρχονταν σε 5% για μισθούς που ξεπερνούν τις 90.000 ευρώ και φθάνουν τις 150.000 ευρώ ετησίως, και της τάξης του 10% για τους μισθούς των «μάνατζερ» του δημοσίου που ξεπερνούν τις 150.000 το χρόνο.

Σε ότι αφορά τους δικαστικούς περικόπηκαν τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν κατά ποσοστό 15% για το 2011, 25% για το έτος 2012, και 32% για το 2013.

Ο Ανώτατο Δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι «θεωρείται αδικαιολόγητη η εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στους εν λόγω εργαζόμενους, διότι, στην πραγματικότητα, πρόκειται για υποχρεωτικό μέτρο φορολογικού χαρακτήρα το οποίο αφορά μόνον έναν τομέα ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων και όχι το σύνολο των απασχολούμενων πολιτών».

Οι δικαστικοί λειτουργοί και τα διευθυντικά στελέχη του ιταλικού δημοσίου, που είχαν υποστεί τις συγκεκριμένες περικοπές είναι συνολικά 26.472. Μετά την απόφαση των ανώτατων δικαστικών της Ρώμης θα μπορούσαν να ζητήσουν την επαναδιαμόρφωση των απολαβών του στο επίπεδο του 2010 και την καταβολή των ποσών που αφαιρέθηκαν από τους μισθούς τους.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι προσπαθεί τώρα να βρει τον τρόπο για να επανεντάξει τις περικοπές αυτές στον «νόμο σταθερότητας» που περιέχει αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22% και πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το κοινοβούλιο της Ρώμης.