Οι υπάλληλοι αυτής της επιχείρησης φεύγουν με τον πλέον… υπέροχο τρόπο

Η Basecamp αποχαιρετά τους πρώην εργαζομένους της με τρόπο που συγκινεί


ΚΟΣΜΟΣ
20:18
09/12/2018
Οι υπάλληλοι αυτής της επιχείρησης φεύγουν με τον πλέον... υπέροχο τρόπο
2
loading

Η εταιρία τεχνολογίας Basecamp έχει υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική αναφορικά με τις παραιτήσεις και τις απολύσεις.

Κάθε φορά που κάποιος απολύεται ή παραιτείται, αδιάφορο είναι εδώ, η web app επιχείρηση στέλνει μια «αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση», όπως τη λέει, σε κάθε γραφείο της, ένα αναλυτικό email δηλαδή όπου αποκαλύπτονται και αναλύονται λεπτομερώς οι συνθήκες φυγής του ανθρώπου που την αφήνει.

Ο υπάλληλος έχει μάλιστα τη δυνατότητα να συντάξει μόνος του το mail ή να βάλει τον διευθυντή του να τον αποχαιρετίσει. Όπως κι αν γίνει όμως, το αποχαιρετιστήριο γράμμα πρέπει να είναι γεμάτο από αλήθειες. Και μόνο αλήθειες. Αν κάποιος παραλείψει να περιγράψει τους λόγους για την αποχώρησή του (απόλυση ή παραίτηση), θα ακολουθήσει δεύτερη «αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση» όπου θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους!

Αυτός είναι ο σκοπός της Basecamp, μιας εταιρίας που είναι ήδη θρυλική για τις ανορθόδοξες μεθόδους της στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, να είναι όλα ανοιχτά, διαφανή και αληθινά. Κι αυτό την ώρα που ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της, Jason Fried, προσλαμβάνει τον κόσμο όχι με βάση το βιογραφικό του, αλλά για τις ικανότητές του στον γραπτό λόγο. Πετά τα βιογραφικά από το παράθυρο δηλαδή, όπως λέει χαρακτηριστικά, και κρίνει αποκλειστικά τη συνοδευτική επιστολή του υποψηφίου, καταλήγοντας έτσι να προσλαμβάνει ανθρώπους χωρίς καμία εμπειρία ή επαγγελματικά εφόδια.

Κι αν αυτά δεν φτάνουν, η Basecamp δίνει ετήσιο επίδομα σε όλους τους εργαζομένους της ειδικά για τις διακοπές τους, ένα ποσό της τάξης των 5.000 δολαρίων! Ο Fried και ο δεύτερος συνιδρυτής της Basecamp, David Heinemeier Hansson, έγραψαν πρόσφατα ένα βιβλίο («It Doesn’t Have to Be Crazy at Work») που δεν είναι παρά μια πολεμική στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και μια ωδή στις αντισυμβατικές πρακτικές της εταιρίας τους.

«Ψύχραιμα αντίο», τα αποκαλούν χαρακτηριστικά, και λένε μάλιστα πως σε όλες τις άλλες εταιρίες όταν φύγει κάποιος, απλώς σταματούν να μιλούν γι’ αυτόν, λες και πέθανε. Αυτό το θολό τοπίο δίνει χώρο για κουτσομπολιό και εικασίες, λένε, γι’ αυτό και η Basecamp παρέχει εξαντλητικές πληροφορίες για την αποχώρηση κάποιου.

«Το να αποχαιρετάς κάποιον είναι πάντα σκληρό», λένε τα δυο αφεντικά, «δεν χρειάζεται όμως να είναι και επίσημο ή ψυχρό»…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Υπέροχη ιδέα

    Αυτό θα κάνω και εγώ. Θα πάω τώρα κιόλας να γράψω την αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή μου, προς τον λατρεμένο μου σατράπη. Θα την κάνω σούπερσπεσιαλ, θα βάλω μπόλικο συναίσθημα, ένταση, δεν θα συμμαζεύεται το πράγμα. Θα αρωματίσω το χαρτί της, θα το γεμίσω με χρυσόσκονη, θα ζωγραφίσω καρδούλες,θα χτυπήσω αντί σφραγίδας δύο φιλιά και θα βάλω την καλλιτεχνική μου υπογραφή.
    Εν συνεχεία θα μπουκάρω στο γραφείο του, μαυροφορεμένη, με smokey μακιγιάζ και αφού βάλω μπόλικο φυσιολογικό ορό στα μάτια, να φαίνονται υγρά, δήθεν πως με έπιασε η συγκίνηση και το κλάμα, θα πάρω το θλιμμένο ύφος, και αφού καλέσω όλους τους συναδέλφους, θα την κάνω μια ωραιότατη σαΐτα και θα του την πετάξω, από μακριά, φωνάζοντας του \"ποτέ δεν σε ξεχνώ, όσο και να με έψησες, πάντα θα σ\' αγαπώ, όμως σε χαιρετώ, φεύγω να σωθώ\" και θα τρέξω σαν τον άνεμο, να μην με πιάσει, γιατί αν σπάσει ο διάολος το πόδι και με πιάσει, πολύ φοβάμαι, πως αφού με βάλει να την φάω πρώτα, θα μου πει \" δε στα είπα και τα νεώτερα, θαρραλέα, τολμηρή και αγαπημένη μου επαναστάτρια, με τις πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες, που ξεσηκώνεις και τα προσωπικά.Έχω σημειώσει τρομερή πρόοδο στο σημάδι, ούτε Γουλιέλμος Τέλλος δεν πιάνει\" και θα αρχίσει να μου εκσφενδονίζει ό,τι βρεθεί μπροστά του. Έχει να γίνει τρελός χαμός.

  2. avatar τριαλαρο

    αναρωτιέμαι, αν κάποιος έγραφε μειλ, με την τάδε που πήρε προαγωγή γιατί άνοιξε τα πόδια στον τάδε, ή την άλλη που δεν ξέρει την τύφλα της πάνω στον τομέα που εργάζεται αλλά πήρε προαγωγή, αυτό θα το δημοσιοποιούσαν έστω και εντός εταιρίας?
    Στην Ελλάδα πάντως κάτι τέτοιο θα έκαιγε πάρα μα πάρα πολλούς μανατζεράδες(ασχέτως φύλλου) και γενικότερα προισταμένους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει