Τι γίνεται όταν τα αστέρια Michelin μπλέκονται με τις μαγειρικές ακροβασίες και το food styling; Η γαστρονομία είναι στα καλύτερά της!

Η περίφημη λίστα του «S. Pellegrino» με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, μέσα από τα μάτια 800 ειδικών της γευσιγνωσίας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι συνιστά ο όρος «τα καλύτερα».

Ετοιμάστε βαλίτσες. Και όρεξη φυσικά…

Νο 10 – «Per Se»: Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Το «Per Se» αποτελεί τον δημοφιλέστερο γευσιγνωστικό προορισμό της Αμερικής, κι όχι άδικα. Ο γνωστός σεφ Thomas Keller -με τρία αστέρια Michelin παρακαλώ- έχει πετύχει το ακατόρθωτο: αλλάζει το menu κάθε μέρα στα 8 χρόνια λειτουργίας του εστιατορίου, έχοντας δημιουργήσει μέχρι στιγμής γύρω στα 30.000 διαφορετικά πιάτα! Ένας μαγικός συνδυασμός συνέπειας και φαντασίας σας περιμένει μόλις διαβείτε την πόρτα του.

Νο 9 – «Le Chateaubriand»: Παρίσι, Γαλλία

Είναι δύσκολο να μην ενθουσιαστεί κανείς με το «Le Chateaubriand»: είναι αβίαστα οικείο, δεν προσπαθεί καθόλου, είναι προσιτό, δημοκρατικό και -κυρίως- ευχάριστο! Η έλλειψη φτιασιδιών και περίτεχνου διάκοσμου (ξύλινες καρέκλες και «γυμνά» τραπέζια όλα κι όλα), το προαποφασισμένο menu των πέντε πιάτων με τη φιξ τιμή και η προάσπιση της παραδοσιακής οινοποιίας δεν είναι ωστόσο του γούστου καθενός∙ το «Le Chateaubriand» δεν φαίνεται πάντως να νοιάζεται…

Νο 8 – «Arzak»: San Sebastian, Ισπανία

Αν σας συγκινεί το food styling, αυτό είναι το μέρος! Ο Juan Mari Arzak και η κόρη του Elena φιλοτεχνούν πιάτα που δείχνουν φανταστικά: δημιουργίες εντυπωσιακές, πολύχρωμες, εφευρετικές κι όμως απέριττες. Το οικογενειακό δίδυμο φαίνεται ότι γνωρίζει καλά το τέχνασμα της ισορροπίας μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας: το ίδιο μότο διακρίνει και το υπόλοιπο εστιατόριό τους…

Νο 7 – «D.O.M.»: Sao Paulo, Βραζιλία

Το «D.O.M.» έχει γίνει θεσμός στην υψηλή γαστρονομία και αποτελεί διεθνή προορισμό για τους λάτρεις της δημιουργικής κουζίνας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο σεφ του Alex Atala επαναπαύεται στις δάφνες του. Αντιθέτως, οργώνει συνεχώς τον Αμαζόνιο(!) για καινούριες πρώτες ύλες και τα πλέον περίεργα βότανα που μπορείς να συναντήσεις στην υφήλιο. Οι πειραματικές προσεγγίσεις και τα πρωτόγνωρα συστατικά της μαγειρικής του διασφαλίζουν ότι το εστιατόριό του δεν έχει όμοιο σε ολόκληρο τον κόσμο…

Νο 6 – «Alinea»: Σικάγο, ΗΠΑ

Το «Alinea» φιλοξενεί μια από τις πλέον ριζοσπαστικές κουζίνες σε ολόκληρη την αμερικανική γαστρονομική ιστορία και ξεχωρίζει αναπόφευκτα από κάθε άλλο εστιατόριο της χώρας. Η δόξα και η φήμη του έχει εκτοξεύσει τον σεφ του, Grant Achatz, σε σούπερσταρ. Όλα στο «Alinea» είναι μοναδικά: από το «αποδομημένο» φαγητό, τους ακραίους συνδυασμούς γεύσεων και την τέχνη του art-de-la-table μέχρι και τα πιάτα που σερβίρονται σε κάθε είδους δοχεία, από δοκιμαστικούς σωλήνες και κυλίνδρους ως και πολυεπίπεδα μπολ. Πρόκειται για μια εμπειρία που τη γεύεσαι με όλες σου τις αισθήσεις…

Νο 5 – «The Fat Duck»: Berkshire, Αγγλία

Όσο γνωστός και παγκοσμίου φήμης είναι ο σεφ Heston Blumenthal, άλλο τόσο μικρό και «ταπεινό» είναι το εστιατόριό του! Ο Blumenthal κρατά άσβεστη τη φλόγα της πειραματικής κουζίνας στη Βρετανία και είναι σίγουρο ότι οι επιλογές του προκαλούν την αισθητηριακή πρόσληψη και τα δεδομένα μας περί φαγητού, ποτέ όμως με εσκεμμένο τρόπο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι απανταχού γκουρμεδιάρηδες που συρρέουν στο εστιατόριό του βγαίνουν με ένα πελώριο χαμόγελο καρφιτσωμένο στο πρόσωπό τους, έχοντας μόλις τελειώσει έναν μαραθώνιο γευσιγνωσίας…

Νο 4 – «Osteria Francescana»: Modena, Ιταλία

Τα περισσότερα πιάτα του «Osteria» αντλούν την έμπνευσή τους από τον χώρο της τέχνης, αυτό ωστόσο είναι η μισή αλήθεια. Η απαράμιλλη μαγειρική κληρονομιά της περιοχής Emilia Romagna αποτελεί τη δεύτερη μούσα του σεφ Massimo Bottura και επιβάλλει τις δικές της πινελιές στο menu. Η κουζίνα προσφέρει παραδοσιακές ιταλικές γεύσεις «πειραγμένες» δημιουργικά από το πειραματικό πνεύμα του σεφ, αφήνοντας μια γευστική εμπειρία πραγματικά συναρπαστική…

Νο 3 – «Mugaritz»: Errenteria, Ισπανία

Το gourmet μενού του «Mugaritz» τροποποιείται κάθε μέρα ανάλογα με το τι θα βρει ο σεφ Andoni Luis Aduriz στις λαχαναγορές και τα συνοικιακά μικρομάγαζα, αλλά και τι βότανο έχει ωριμάσει στον κήπο του εστιατορίου. Ό,τι κι αν έχει ετοιμάσει ωστόσο η δημιουργική ομάδα του «Mugaritz», μπορείς να είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για περίπλοκα γευστικά πιάτα που επιζητούν την επανένωση με τη γη και τα αγαθά της! Η «τεχνο-συγκινησιακή» προσέγγιση του μεγάλου σεφ φέρνει κοντά την εφαρμογή της επιστήμης και τη βαθιά κατανόηση της φύσης των συστατικών, σε μια κουζίνα που μπορεί να χαρακτηριστεί άκρως δημιουργική.

Νο 2 – «El Celler de Can Roca»: Girona, Ισπανία

To «El Celler de Can Roca» είναι πιθανότατα το λιγότερο γνωστό εστιατόριο που έχει καταφέρει ποτέ να σκαρφαλώσει τόσο ψηλά στη λίστα, στην ιδιαίτερα τιμητική μάλιστα δεύτερη θέση. Αυτό επιτρέπει στα τρία αδέλφια Roca να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: η «συναισθηματική κουζίνα» τους, ένα μείγμα συστατικών σε παράξενους συνδυασμούς, είναι ικανή να πυροδοτήσει μνήμες από την παιδική ηλικία και να σε μεταφέρει σε μέρη μακρινά και ξεχασμένα στη λήθη…

Νο 1 – «Noma»: Κοπεγχάγη, Δανία

Το «Noma» είναι ονομαστό για τη φανατική του εμμονή στην αναζήτηση των εκλεκτότερων υλικών, είναι ωστόσο πολλά περισσότερα από απλός «πορτοφολάς» της Μητέρας Φύσης. Διαθέτει αυτό που λέμε «όλο το πακέτο»: από την αγνότητα των πρώτων υλών μέχρι και την αψεγάδιαστη εκτέλεση των συνταγών, αποτελεί φάρο της διεθνούς γαστρονομίας και προσφέρει το είδος της υποβλητικής, έντονης και ανανεωτικής γευστικής εμπειρίας που δεν θα βρεις πουθενά αλλού! Πολλοί έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν τον κορυφαίο σεφ Rene Redzepi, κανείς ωστόσο δεν τα έχει καταφέρει ικανοποιητικά. Το «Noma» είναι όντως η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις…