Η Σλοβενία δεν έχει χρήματα να αποζημιώσει τους «διαγραμμένους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα.

Μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας το 1991, η Λουμπλιάνα παραχώρησε σε πολίτες άλλων γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών εξάμηνη προθεσμία για να ζητήσουν τη σλοβενική ιθαγένεια.

Το 1992, περίπου 25.600 άτομα που έχασαν την προθεσμία διαγράφηκαν χωρίς προειδοποίηση από τα ληξιαρχικά μητρώα και έμειναν χωρίς δικαιώματα. Χιλιάδες τέτοιοι «διαγραμμένοι» ζουν ακόμα στη Σλοβενία- χωρίς έγκυρα έγγραφα.

«Η χώρα δεν έχει τους απαραίτητους πόρους ούτε για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες και δεν ξέρουμε πώς θα καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό για την επόμενη διετία» δήλωσε ο κ. Γιάνσα, ερωτηθείς για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταβολή αποζημιώσεων στους «διαγραμμένους» από το σλοβενικό κράτος, στο οποίο δίνεται προθεσμία ενός έτους για τη ρύθμιση της υπόθεσης.

Ο κ. Γιάνσα απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς, όπως είπε, την απόφαση μελετούν οι αρμόδιοι σλοβενικοί θεσμοί.

Σύμφωνα με στοιχεία του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Σλοβενία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Φεβρουάριο, εξακολουθούν να υπάρχουν 13.000 «διαγραμμένοι» στη χώρα, που ζουν, μάλιστα, σε συνθήκες φτώχειας.