Για αρκετά χρόνια, οι μελετητές αμφισβητούσαν την αυθεντικότητα της λεγόμενης «έβδομης υπογραφής» του Σαίξπηρ, στο έργο «Αρχαιονομία» – αλλά σήμερα μια πρωτοποριακή φωτογραφική μηχανή, με 50 megapixel, θα διαφωτίσει το μεγάλο μυστήριο και θα ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για πλαστογραφία ή όχι.

Ο Gregory Heyworth, αναπληρωτής καθηγητής της αγγλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Μισισιπή, ο οποίος ανέπτυξε τη καινοτομική φωτογραφική μηχανή και ένα σύστημα πολυφασματικού φωτισμού, ευελπιστεί να εξακριβώσει την αυθεντικότητα της υπογραφής.

Αφού διεξήγαγε τη μελέτη του στο Folger Shakespeare Library στην Ουάσιγκτον, όπου φυλάσσεται το βιβλίο, ο Heyworth είπε: «Έχουμε ήδη συγκεντρώσει αρκετά ικανοποιητικά στοιχεία. Εάν δεν ήταν ο Σαίξπηρ, τότε πρόκειται για μια πλήρως επιτυχημένη πλαστογραφία από κάποιον που γνώριζε καλά τον Σαίξπηρ».

Στο παρελθόν, η υπογραφή ήταν δυσανάγνωστη, αλλά αφού φωτογραφήθηκε κάτω από 12 διαφορετικά μήκη φωτός και αναλύθηκε σε λογισμικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από την CIA, οι μελετητές κατάφεραν να την αποκρυπτογραφήσουν.

«Για το αν πρόκειται για αυθεντική υπογραφή του Σαίξπηρ, αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως δεν θα απαντήσουμε ποτέ, ωστόσο έχουμε συγκεντρώσει αρκετά νέα στοιχεία για τη καταβολή της δικαστικής απόφασης»

«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για έργο του Σαίξπηρ. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι γράφτηκε στην εποχή του Σαίξπηρ, από κάποιον που ονομάζεται Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Υπήρχαν πολλά άτομα με αυτό το όνομα», δήλωσε ο Heather Wolfe, επιμελητής των χειρογράφων στο Folger Shakespeare Library.

«Τα φασματικά δακτυλικά αποτυπώματα ενδέχεται να αποδείξουν ότι το έργο ανήκει στη πραγματικότητα σε έναν πλαστογράφο, όπως τον William Henry Ireland του 1790. Εμείς είμαστε πιο ενθουσιασμένοι από ποτέ, καθώς με τη βοήθεια των νέων τεχνολογικών μέσων μας δίνεται η δυνατότητα να αποκρυπτογραφούμε αρκετά έργα του παρελθόντος », τονίζει καταληκτικά.