Η έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στις 4 Μαρτίου στην Μπραζαβίλ είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι ενώ περίπου 14.000 είναι οι άστεγοι, λόγω της καταστροφής των σπιτιών τους.

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος, όμως υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους 200, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο Πιερ Μουσά, υπουργός Χωροταξίας και πρόεδρος της επιτροπής απολογισμού της καταστροφής αυτής, είπε στο κοινοβούλιο ότι 13.854 άνθρωποι φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους. Από τους 2.315 τραυματίες που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία παραμένουν ακόμη για νοσηλεία οι 297.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 1.300 τραυματίες και 5.000 άστεγους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο επίκεντρο της καταστροφής, στην περιοχή όπου βρισκόταν η αποθήκη, έχουν καταστραφεί τα πάντα σε ποσοστό 98%. «Μόνο τα κτίρια που κατασκεύαζε μια κινεζική εταιρεία άντεξαν» είπε ο Μουσά.

Οι συγκεντρώσεις που είχαν οργανωθεί σήμερα στην Μπραζαβίλ και στην Πουάντ Νουάρ, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας, μετατράπηκαν σε πορείες πένθους.
Οι χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτές, αντί για λευκά -το χρώμα της ειρήνης- φόρεσαν μαύρα ρούχα ή μαύρα περιβραχιόνια για να τιμήσουν τους νεκρούς.

Οι αρχές πιστεύουν ότι η φωτιά και η έκρηξη που σημειώθηκαν στην αποθήκη οφείλονται σε βραχυκύκλωμα. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα θύματα θα ενταφιαστούν όλα μαζί, σε κοινό τάφο, το Σάββατο.

Στη συνοικία Μπίλα όπου σημειώθηκε η καταστροφή έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία μετά τη δύση του ηλίου, σε μια προσπάθεια να εμποδιστούν όσοι θα επιχειρούσαν να λεηλατήσουν τα κατεστραμμένα σπίτια. Οι κάτοικοι όμως ανησυχούν κυρίως μήπως κάποιοι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια. «Ακόμη υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Όμως είναι πολύ επικίνδυνο να τους αναζητήσουμε. Ίσως να είναι και πολύ αργά για αυτούς» είπε η Λίλα Ενγκούλο, μέλος μιας γυναικείας οργάνωσης στη Μπίλα.

Ο Λιονέλ Κατανεό, τεχνικός που εργάζεται για τη βρετανική Mines Advisory Group στην Μπραζαβίλ, είπε ότι η περιοχή δεν θα είναι ασφαλής για πολύ καιρό. «Στόχος μας τώρα είναι να προλάβουμε νέες απώλειες που μπορεί να προκληθούν από όλμους ή ρουκέτες που δεν εξερράγησαν. Αυτά τα πράγματα δεν επιλέγουν τα θύματά τους. Αν τα πειράξει κανείς, μπορούν να σκοτώσουν. Τα παιδιά, που είναι εκ φύσεως φιλοπερίεργα, διατρέχουν τους περισσότερους κινδύνους» είπε.