Η Ρωσία θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορεί να το κάνει όσο η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για τον ρόλο της στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη La Repubblica.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση από την τελευταία της χερσονήσου της Κριμαίας πέρυσι. Επίσης επειδή η Μόσχα υποστηρίζει, όπως της προσάπτουν, την εξέγερση αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία στην οποία περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Για όσο καιρό ο αντιπρόεδρος του Ομπάμα Τζο Μπάιντεν περιοδεύει στην Ευρώπη συστήνοντας τη συνέχιση των κυρώσεων εναντίον μας χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το Κίεβο λόγω των πιέσεων των Δυτικών, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε κάποια συνεννόηση», σημειώνει ο Λαβρόφ στην ιταλική εφημερίδα.

Αυτός και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν για τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία.

Ένας συνδυασμός των ρωσικών, των αμερικανικών και των αραβικών δυνάμεων που εμπλέκονται σήμερα στη Συρία θα επαρκούσε για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ένας τέτοιος συνασπισμός δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί χωρίς μια συμφωνία για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αν οι εταίροι σε έναν ενδεχόμενο συνασπισμό συνεχίσουν να ζητούν να οριστεί μια ημερομηνία για να εγκαταλείψει ο Άσαντ το σκηνικό, εμείς θα απαντήσουμε ότι αυτό είναι αντίθετο με τον νόμο και τη δημοκρατία», συμπλήρωσε ο Λαβρόφ, την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σoυνίτες άραβες σύμμαχοί τους αξιώνουν την αποχώρηση του Άσαντ.

Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε εξάλλου ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγντάντι, αλλά πρόσθεσε ότι έχει πληροφορίες για διείσδυση πυρήνων της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης στον στρατό της Λιβύης.

Η δυτική απόφαση του παρελθόντος για την απομάκρυνση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ήταν ένα σφάλμα, υπογράμμισε, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Ρωσία υποστηρίζει ένα σχέδιο του ΟΗΕ για την επάνοδο της σταθερότητας στη Λιβύη «μολονότι είναι ριψοκίνδυνο».

Η σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 13 Δεκεμβρίου για να προωθηθεί μια συμφωνία στη Λιβύη είναι σημαντική, αν και δεν θα επιλύσει συνολικά το πρόβλημα, κατέληξε εξάλλου λέγοντας ο Σεργκέι Λαβρόφ.