Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο απέρριψε την Τρίτη το αίτημα της Καλιφόρνιας να εμποδίσει άμεσα την κυβέρνηση Τραμπ να χρησιμοποιήσει πεζοναύτες και μέλη της Εθνικής Φρουράς της πολιτείας για την επιβολή των νόμων στην πολιτεία, μεταξύ άλλων βοηθώντας τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους στην επιβολή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση.
🚨 Fifth Day of Protests Meets Military Reinforcement in LA
— Citizen Los Angeles (@CitizenAppLA) June 10, 2025
Anti-ICE protests in Los Angeles are continuing for a fifth day, as Marines and more National Guard troops head to the city. Stay updated and #ProtectTheWorld with Citizen. pic.twitter.com/vXoTqPShZ7
Ο ανώτερος περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τσαρλς Ρ. Μπρέιερ όρισε αντ’ αυτού μια ακρόαση για τη 1:30 μ.μ. της Πέμπτης σχετικά με το αίτημα της πολιτείας για προσωρινό ασφαλιστικό μέτρο που θα εμπόδιζε τους αξιωματούχους να κατευθύνουν τα μέλη της υπηρεσίας να συνδράμουν σε ορισμένες δραστηριότητες επιβολής του νόμου.

Οι δικηγόροι της πολιτείας είχαν ζητήσει από τον δικαστή νωρίτερα την Τρίτη να εκδώσει γρήγορα την εντολή χωρίς να λάβει απάντηση από την κυβέρνηση Τραμπ. Όμως ο δικαστής ζήτησε και από τις δύο πλευρές να υποβάλουν περισσότερα γραπτά επιχειρήματα στην υπόθεση πριν από την ακρόαση αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Σε μια σύντομη κατάθεση στο δικαστήριο το απόγευμα της Τρίτης, το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το αίτημα της πολιτείας «νομικά αβάσιμο» και υποστήριξε ότι αν γινόταν δεκτό, «θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και θα παρεμπόδιζε την ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να διεξάγει επιχειρήσεις».
Η απόφαση του Νιούσομ ακολούθησε την εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποστολή περίπου 4.000 μελών της Εθνοφρουράς και 700 πεζοναυτών στο Λος Άντζελες.
Οι σχέσεις των δύο ηγετών είναι τεταμένες και η κόντρα θα συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν.

Πάνω από 100 οι συλλήψεις
Τουλάχιστον 113 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο κέντρο του Λος Άντζελες τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας του Λος Άντζελες την Τρίτη.
Από αυτά, 96 συνελήφθησαν ως ύποπτοι για μη συμμόρφωση με εντολή διάλυσης. Ένα άτομο συνελήφθη ως ύποπτο για επίθεση με φονικό όπλο, αντίσταση κατά της αρχής και βανδαλισμό, όπως ανέφερε το αστυνομικό τμήμα.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 14 συλλήψεις έπειτα από λεηλασίες σε αρκετά κτίρια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο για ιατρική φροντίδα. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν πώς ακριβώς τραυματίστηκαν ούτε την έκταση των τραυμάτων τους.
Η αστυνομία του LAPD έκανε χρήση «πολλών» μη θανατηφόρων μέσων (π.χ. πλαστικές σφαίρες) για τον έλεγχο των συγκεντρωμένων, ενώ τα πλήθη διαλύθηκαν πλήρως μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης.