Μια ιδιαίτερα συμβολική διαμαρτυρία έλαβε χώρα από συγγενείς και φίλους 58 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλούσε στην Κνεσέτ.
Η παρέμβασή τους ήρθε με αφορμή τη συμπλήρωση 600 ημερών από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Νετανιάχου τη στιγμή που είχε ανέβει στο βήμα της Βουλής του Ισραήλ και επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Μοχάμεντ Σινουάρ από τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, είδε στα θεωρεία να του γυρνάνε την πλάτη οι συγγενείς των 58 ομήρων, οι οποίοι είχαν σε φωτογραφίες τα πρόσωπα των αγαπημένων τους ανθρώπων.
Families of Israeli hostages turned their backs on Netanyahu during his Knesset speech in a silent protest over his government's handling of the war. pic.twitter.com/wcTguxl8U5
— 𝐍𝐞𝐰𝐬 𝐁𝐨𝐱 (@Newsboxpost) May 28, 2025
«Βγες στο μπαλκόνι σου και κοίταξέ μας», είπε ένας πατέρας. «Τα παιδιά μας σκοτώθηκαν και κακοποιήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου. Για 600 ημέρες, μας έχεις γυρίσει την πλάτη. Δεν θα μας λυγίσει αυτό, και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».
Οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους δήλωσαν ότι εργάζονται πάνω σε μια πρόταση νομοθεσίας που θα καλεί σε νέες εκλογές, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να συστήσει κρατική εξεταστική επιτροπή για τις αποτυχίες που σχετίζονται με την επίθεση.
Διαδηλωτές απέκλεισαν επίσης την εθνική οδό Αyalon στο Τελ Αβίβ, ζητώντας από κοινού την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών.
🎯 🎯 🎯 PM Netanyahu speaking at the Knesset this afternoon: "We have eliminated Mohammed Deif, Yahya Sinwar, and Mohammed Sinwar." pic.twitter.com/3iXKHPM8F4
— Arsen Ostrovsky 🎗️ (@Ostrov_A) May 28, 2025