Η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους «απειλείται περισσότερο από ποτέ» και η «πλήρης και ολοκληρωμένη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών δεν δείχνει πιθανή» μέχρι τη διάσκεψη του Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, παραδέχτηκε σήμερα γαλλική διπλωματική πηγή.
Ωστόσο «τα (τρέχοντα) γεγονότα μάς δείχνουν ότι η λύση αυτή δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητη», συνέχισε.
Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θα προεδρεύσουν από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου σε διεθνή διάσκεψη για το παλαιστινιακό ζήτημα στη Νέα Υόρκη.
Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί εν μέσω εξελίξεων που είναι «εξαιρετικά ανησυχητικές τους τελευταίους μήνες», τόνισε η γαλλική διπλωματική πηγή, αναφερόμενη στην επανέναρξη και κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων καθώς και στον πλήρη αποκλεισμό για περισσότερους από δυόμισι μήνες της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, η οποία άρχισε να διανέμεται με το σταγονόμετρο την περασμένη εβδομάδα.
«Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται, σε εμάς στη Γαλλία, ότι η λύση των δύο κρατών απειλείται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε. «Απειλείται από την καταστροφή της Γάζας, από την αρκετά ξεκάθαρη βούληση ενός μέρους της ισραηλινής ηγεσίας να ανακαταλάβει αυτόν τον θύλακα και να εκδιώξει τουλάχιστον ένα μέρος του πληθυσμού, ακόμη κι αν τα γεγονότα μάς δείχνουν ότι αυτή η λύση δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητη».
«Έχουμε επίγνωση των εμποδίων, όλων όσων έχουν εμποδίσει αυτήν τη λύση κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών», πρόσθεσε.
Η ιδέα της διάσκεψης της Νέας Υόρκης είναι κυρίως να αρχίσουν νέες αναγνωρίσεις ενός παλαιστινιακού κράτους -σήμερα αναγνωρίζεται από περίπου 150 χώρες- όπως και να αρχίσουν διαδικασίες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.
Η Γαλλία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος για να «εδραιώσουν με κάπως μη αναστρέψιμο τρόπο» την ιδέα ότι για τη διεθνή κοινότητα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση των δύο κρατών.
«Ξέρουμε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο στη Γάζα καθιστά απίθανο να υπάρξει πλήρης και ολοκληρωτική εξομάλυνση έως τον Ιούνιο» των σχέσεων των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με το Ισραήλ, σχολίασε η ίδια πηγή.
Το 2020, οι συμφωνίες του Αβραάμ, που συνήφθησαν υπό την αιγίδα του Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, οδήγησαν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών: των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου.
Ένας αριθμός αραβικών χωρών έχει αρνηθεί ωστόσο έως τώρα να προσχωρήσει στη διαδικασία αυτή, κυρίως η Σαουδική Αραβία, όπως και η Συρία και ο Λίβανος, γειτονικές χώρες του Ισραήλ.
«Ωστόσο η εξομάλυνση δεν είναι απλά μια πράξη, είναι μια διαδικασία, και ελπίζουμε ότι μερικά πράγματα μπορεί να ανακοινωθούν από αραβικές μουσουλμανικές χώρες που δεν έχουν εξομαλύνει ακόμη τις σχέσεις τους με το Ισραήλ» ώστε να «ανοίξει ένας δρόμος για αυτό που θα μπορούσε να είναι μια διαδικασία εξομάλυνσης και περιφερειακής ολοκλήρωσης».
Η ίδια πηγή επέμεινε ότι είναι επίσης απαραίτητο να «επιτευχθεί πρόοδος στον αφοπλισμό της Χαμάς και στον αποκλεισμό της από τη διακυβέρνηση» της Λωρίδας της Γάζας.
Πηγή: ΑΠΕ