Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σύνορα του 1967 αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους επανέλαβε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Qods.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε επίσης ότι απηύθυνε πρόσκληση για τις 3 Φεβρουαρίου σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για ένα δείπνο στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Παρισιού για τη χορήγηση βοήθειας προς το παλαιστινιακό κράτος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθύμισε με σαφήνεια τη θέση που διατυπώθηκε τον Δεκέμβριο 2009, δηλώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία μεταβολή των συνόρων του 1967 που δεν θα έχει εγκριθεί από όλες τις πλευρές, και σε αυτό περιλαμβάνεται και η Ιερουσαλήμ», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης με βάση το συνοριακό καθεστώς πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, όπως ήδη έχουν πράξει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η Μισέλ Αλιό-Μαρί, η οποία ξεκίνησε χθες την μεσανατολική της περιοδεία στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, θα επισκεφθεί σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διατυπώσει στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις 13 Δεκεμβρίου ότι είναι έτοιμη, όταν θα έρθει η στιγμή, να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος», είπε υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αναβάθμισε το επίπεδο της παλαιστινιακής διπλωματικής εκπροσώπησης, τον Ιούλιο.

«Ωστόσο, προτεραιότητα σήμερα είναι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων επειγόντως ώστε να επιτευχθεί τελική συμφωνία που θα επιτρέψει τη μόνιμη διευθέτηση της διένεξης, τον τερματισμό της κατοχής και τη βιωσιμότητα του παλαιστινιακού κράτους», πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία θα συναντηθεί αύριο με τον
Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς στην Ιορδανία. «Θα τού εκφράσω και πάλι στην αποφασιστική υποστήριξη της Γαλλίας και του προέδρου της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί προς την ίδρυση ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, ανεξάρτητου, βιώσιμου και δημοκρατικού, μέχρι το τέλος του 2011, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί από το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή», είπε.