Δύο από τα 33 πρόωρα βρέφη που είχε αποφασιστεί να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από τη μεταφορά τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι 33 πρόωρα βρέφη που βρίσκονταν στο αλ Σίφα θα απομακρύνονταν την Κυριακή από το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δυστυχώς, δύο από αυτά τα πρόωρα πέθαναν κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας λόγω ελλιπούς φροντίδας», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. Από τα 33 πρόωρα μωρά, τρία βρίσκονται ακόμα στο Νοσοκομείο των Εμιράτων στο νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με τον Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπο της Unicef. Επίσης, άλλα 28 έφθασαν χθες, Δευτέρα, στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, τη μοναδική έξοδο από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Τα μωρά έφθασαν από το νοσοκομείο αλ Σίφα την Κυριακή και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο των Εμιράτων πριν βγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, ο εκπρόσωπος της Unicef ανέφερε ότι 20 από τα 28 μωρά που μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο ταξίδευαν χωρίς τη μητέρα τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Επτά μητέρες με οκτώ μωρά», δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι δυο από αυτά ήταν δίδυμα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «βοήθησε να διευκολυνθεί» η μεταφορά των μωρών από το αλ Σίφα την Κυριακή, ενώ από την περασμένη εβδομάδα έχει εξαπολύσει έφοδο στο Αλ Σίφα, υποστηρίζοντας ότι εκεί βρισκόταν βάση της ισλαμιστικής οργάνωσης, κάτι που η ίδια αρνείται.

ΠΟΥ: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για εκκένωση τριών νοσοκομείων

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η απομάκρυνση ασθενών από τρία νοσοκομεία της πολιορκημένης από το Ισραήλ Γάζας. Ο Κριστιάν Λιντμάγερ είπε ότι τα τρία αυτά νοσοκομεία είναι το Αλ Σίφα –από το οποίο 28 βρέφη έχουν ήδη διασωθεί–, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Αλ Άχλι. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε έσχατη λύση τη διαδικασία αυτή. «Στερεί από ολόκληρο τον πληθυσμό του βόρειου τμήματος τα μέσα να αναζητήσει υγειονομική φροντίδα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Διαφαίνεται υγειονομική τραγωδία»

Την ίδια ώρα δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις από τη Unicef που κάνει λόγο για «υγειονομική τραγωδία» στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και νερού, όπου συνεχίζεται το αιματοκύλισμα για 45η ημέρα. «Αν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, θα παρακολουθήσουμε την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Τζέιμς Έλντερ χαρακτήρισε την κατάσταση πραγματική «τραγωδία» που προκαλείται από την εμφάνιση ασθενειών. «Έχουμε τραγική έλλειψη σε νερό. Δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στρωμένοι με περιττώματα. Υπάρχει απαράδεκτη έλλειψη σε τουαλέτες», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος της Unicef υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να έχουν προσωπική υγιεινή ή ακόμη απλώς να πλύνουν τα χέρια τους.

«Αν η πρόσβαση των παιδιών σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στη Γάζα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μια τραγική αύξηση […] του αριθμού των θανάτων παιδιών», τόνισε ο Έλντερ. «Τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με σοβαρό κίνδυνο μαζικής επιδημίας», υπογράμμισε. Ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα χολέρας στη Λωρίδα της Γάζας. Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι η οξεία διάρροια από την οποία υποφέρουν χιλιάδες ήδη αποδυναμωμένοι άνθρωποι είναι εξίσου επικίνδυνη.