Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ πέτυχαν μια σπουδαία ανακάλυψη, καθώς βρήκαν έναν αρχαίο ασύλητο τάφο μιας Ελληνίδας εταίρας, για την οποία εικάζεται ότι μπορεί να πήρε μέρος στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συγκεκριμένα στις εκστρατείες κατά των Περσών.

Σύμφωνα με το CNN, ο τάφος χρονολογείται στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. και θεωρείται πως η εταίρα ήταν ένα γνωστό και σπουδαίο πρόσωπο της εποχής για δύο λόγους.

Πρώτον θεωρείται πως ήταν εταίρα, επειδή μόνο οι ελεύθερες γυναίκες που ήταν εταίρες έπαιρναν μέρος στις αρχαίες ελληνικές εκστρατείες. Δεύτερον, θεωρείται σπουδαία, γιατί δίπλα της βρέθηκε ένας σπάνιος κιβωτιόσχημος ανάφλυφος καθρέφτης, τη στιγμή που έχουν ανακαλυφθεί μόνο 63 παγκόσμια και όλοι ανήκαν σε σπουδαία πρόσωπα της αρχαιότητας.

«Είναι μόλις ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ. Και συνολικά, μόνο 63 καθρέφτες αυτού του τύπου είναι γνωστοί σε όλο τον ελληνιστικό κόσμο», είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της ανασκαφής Liat Oz.

Επίσης, ο αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ Guy Stiebel δήλωσε πως «υπάρχουν πολλές πιθανότητες που κυμαίνονται από την εποχή του Αλεξάνδρου, μέχρι τους πολέμους των Διαδόχων και τους πρώτους Συριακούς Πολέμους. Για όλα υπάρχουν διάφορες ενδείξεις τόσο στα αρχαιολογικά όσο και στα ιστορικά αρχεία. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε ακριβώς. Ελπίζουμε ότι, στο εγγύς μέλλον, οι αρχαιομεταλλουργικές δοκιμές θα ρίξουν περισσότερο φως στο μυστήριο αυτής της συναρπαστικής ταφής και του καθρέφτη».

Ακολουθούν φωτογραφίες από το υπουργείο Πολιτισμού του Ισραήλ: