Μπορείτε πάντα να φτιάξετε ένα γλυκό, το οποίο χάρη στα υλικά που θα του προσθέσετε θα έχει υψηλή θρεπτική αξία, όπως οι κρέπες με τον χαλβά.

Υλικά για 12 κρέπες

300 γρ. χαλβά
6 αυγά
6 κ. σούπας γάλα
6 κ. σούπας κορν φλάουρ
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
6 κ. σούπας μαργαρίνη

Θρεπτική αξία μερίδας
(1 κρέπα)
Θερμίδες: 237
Πρωτεΐνες: 7,3 γρ.
Υδατάνθρακες: 14,25 γρ.
Λίπη: 16,75 γρ.

Εκτέλεση

Στο μπλέντερ του μίξερ χτυπήστε τα αβγά, προσθέστε το χαλβά ψιλοκομμένο με τα δάχτυλα και χτυπήστε τα, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Λιώστε το κορν φλάουρ στο γάλα, προσθέστε το στο μίγμα του χαλβά και ξαναχτυπήστε το μίγμα. Προσθέστε το ξύσμα και ανακατέψτε.

Αλείψτε με μαργαρίνη ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάλτε το σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί, χωρίς να κάψει, ρίξτε μέσα περίπου ½ φλιτζανάκι μίγμα και περιστρέψτε το τηγάνι.

Τηγανίστε ελαφρά την κρέπα, γυρίστε την προσεκτικά και τηγανίστε την από την άλλη πλευρά. Χρησιμοποιήστε τη γέμιση της αρεσκείας σας, τυλίξτε τις κρέπες σαν ρολάκια και σερβίρετε.

Διατροφική αξιολόγηση

Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Ο σησαμόσπορος, καρπός του φυτού σησάμι, αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του χαλβά.

Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχό σε λυσίνη. Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας.

Τα λιπαρά οξέα αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο σουσάμι. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, με τα κορεσμένα να κατέχουν το μικρότερο ποσοστό στη σύσταση του τροφίμου (15%). Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το σουσάμι μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και θεωρούνται απαραίτητα.

Στο σουσάμι περιέχονται κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη. Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού. Παράλληλα, στο σουσάμι και ιδιαιτέρως στο έλαιό του, περιέχονται ποσά βιταμίνης Ε, υπό μορφή σχεδόν αποκλειστικά γ – τοκοφερόλης. Το γεγονός αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιοξειδωτική λειτουργία, η οποία αποδίδεται στο σουσάμι και το έλαιό του.

Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Ιδιαιτέρως το σελήνιο, που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικότατου οργανικού αντιοξειδωτικού συστήματος, της οξειδάσης της γλουταθιόνης, η οποία αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης οξειδωτικών μηχανισμών, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες.

Πηγή: nutrimed.gr