Το κατώφλι του αχανούς υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή Μπαλγκάτ στην Άγκυρα περνά σήμερα το πρωί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Η συνάντηση αυτή θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την Αθήνα την αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και επιφυλακτικότητα.

Όπως υπογράμμισε χθες και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία οι επόμενοι 2 μήνες θα είναι κρίσιμοι σε πολλά επίπεδα και το καλό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες θα πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια και αυτό εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία.

Η Αθήνα παράλληλα δεν διαχωρίζει το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά ως προς την «αξιολόγηση» της στάσης της Τουρκίας, ενώ αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός ότι οι Κυριακος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν μετά τη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στη Λευκωσία υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή κλιμακούμενες ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να βλάψουν τις προοπτικές διευθέτησης.

Οι προσδοκίες της Αθήνας

Στη σημερινή συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών η βεντάλια των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι μεγάλη και θα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την οικοδόμηση της θετικής ατζέντας.

Γεραπετρίτης και Φιντάν θα επικεντρωθούν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Πιο αναλυτικά τα θέματα που θα απασχολήσουν τους δυο επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας θα αφορούν την οικονομική συνεργασία, το εμπόριο, τη ναυτιλία, την πολιτική προστασία και τον τουρισμό.

Κατά δεύτερον, οι δύο υπουργοί θα προετοιμάσουν το έδαφος για την νέα συνάντηση που θα έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια τη διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που προγραμματίζεται για το τέλος του 2023 στη Θεσσαλονίκη.

Το πιο δύσκολο κομμάτι θεωρείται το τελευταίο καθώς το πλαίσιο που θα τεθεί θα έχει να κάνει με τα θέματα που διαχρονικά αποτελούν τα σημεία που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Η Αθήνα είναι ξεκάθαρη ότι η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζει είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Και καθώς η διαφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι γνωστή, αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις χωρίς όμως να υπάρξει ούτε μισό βήμα πίσω σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής πλευράς έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα και μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στοχεύει στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και επεκτείνεται σε τομείς συνεργασίας στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών, όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα της επισημοποίησης της συνεργασίας μεταξύ του «Enterprise Greece» και του «Invest in Turkey».

Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο Χακάν Φιντάν έχουν δημιουργήσει μια πολύ καλή προσωπική σχέση στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας και ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με τρόπο που τους επιτρέπει να συνεργάζονται άμεσα και εποικοδομητικά.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση κρίσεων και αυτό παρέχει επίσης μια σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Και οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη έχουν τόσο ισχυρό συμβολισμό όσο και ουσιαστικό περιεχόμενο και έρχονται ως επιστέγασμα του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας αλλά και των ΜΟΕ.