Μηνύματα στην Τουρκία αλλά και στην Ευρώπη έστειλε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες όπως ο αναθεωρητισμός, η ενεργειακή κρίση, το μεταναστευτικό και πως μοιράζονται κοινές αξίες όπως οι ευρωπαϊκές αρχές, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο πρωθυπουργός και η κα Σιμονιτέ συζήτησαν εκτενώς για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επανέλαβαν να συνεχίσουν και οι δυο χώρες την στήριξή τους στο Κίεβο για όσο χρειαστεί. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την πρωθυπουργό της Λιθουανίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο. Όπως σημείωσε, βλέπουμε πως ο αναθεωρητισμός υπονομεύει την σταθερότητα.

«Η Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διατηρεί ανοικτό παράθυρο διαλόγου αλλά και την πόρτα κλειστή σε απειλές προς την εδαφική της ακεραιότητα». 

Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν γίνεται η Τουρκία που είναι και χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ να πατάει σε δυο βάρκες και από τη μια να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία αλλά και να συνεργάζεται παράλληλα με την Ρωσία.

Έτεινε επίσης χείρα καλής πίστης στην Τουρκία για να συνεργαστούμε στο μεταναστευτικό και να μην το χρησιμοποιεί ως όπλο. 

Για τα ενεργειακά ο πρωθυπουργός είπε ότι η ευρωπαϊκή λύση έχει καθυστερήσει και πως τώρα είναι η στιγμή να στείλουμε μήνυμα στην Ρωσία και τις αγορές ότι η κερδοσκοπία θα παταχθεί. 

Επανέλαβε ότι θα είναι αποτυχία αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και επιστρέψει το θέμα στους ηγέτες. 

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας που από την πρώτη στιγμή στηρίζει τις ελληνικές θέσεις. «Είναι η σωστή συγκυρία και η σωστή στιγμή για να βρεθεί λύση. Η Λιθουανία υποστηρίζει αυτή την ιδέα από την αρχή των εντάσεων και των διακυμάνσεων στην αγορά ενέργειας», δήλωσε η κα Σιμονιτέ.