«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το συντομότερο δυνατό να υπάρξει η παροχή της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην πρώτη επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Σκοπός μας είναι να καταβάλλουμε όλες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις στην ώρα τους έτσι ώστε να είμαστε συνεπείς», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε καταβάλει μέσα στο 2015 6,5 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεολύσια και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει ενίσχυση της ρευστότητας», ανέφερε για να προσθέσει πως «αποτελεσματική προώθηση μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας». «Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση ρευστότητας για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες όλοι συμφωνούμε».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνηση με τους δανειστές της, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και «θα ήταν αδόκιμο να μπω στην ουσία των διαπραγματεύσεων και να παρουσιάσω ζητήματα που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι».

Αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, επισήμανε πως αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών στο οποίο πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η ενδιάμεση συμφωνία. «Σκοπός είναι να καταλήξουμε στο τέλος Ιουνίου σε συμφωνία. Σκοπός είναι να υπάρξει αυτή η συμφωνία που θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος. Ο χρόνος κυλάει και μπορεί και μέχρι το τέλος του Μαΐου να φτάσουμε σε μια γενικότερη συμφωνία».

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν αυτή η συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης για τα εργασιακά, καθώς και η θέση των θεσμών. «Εμείς έχουμε πάρει συγκεκριμένη εντολή. Από τη μία αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεχάσει τη λαϊκή εντολή και από την άλλη να εφαρμόσει το πολιτικό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά», ανέφερε.

«Εμείς θέλουμε να υπάρχει μια συμφωνία πάνω στα σημαντικά ζητήματα που μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος. Για όποια μένουν ανοιχτά, αυτά μπορούν να παραπεμφθούν σε έναν νέο κύκλο συζητήσεων αφότου υπάρξει αυτή η συμφωνία», συνέχισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου «αν δεν προκύψει συμφωνία, τι έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση;», απάντησε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια κοινή στάση από την πλευρά των πιστωτών. Όμως σε κάθε περίπτωση αν είχαμε σκοπό να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει και τις κόκκινες γραμμές, θα το κάναμε από αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό δεν το κάνουμε από πείσμα, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι κόκκινες γραμμές εξυπηρετούν έναν οικονομικό και κοινωνικό ορθολογισμό».

Σχετικά με τα θέματα ρευστότητας, παρατήρησε πως «το ζήτημα της χρηματοδότησης είναι πιεστικό… η οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται -και αδιαμφισβήτητα έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα- μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το διαβατήριο για να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση ενώ τηρεί τις υποχρεώσεις της, την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις των πιστωτών με βάση τη δανειακή σύμβαση δεν εκπληρούνται. Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα. Εμείς δεν ζητάμε το κάτι παραπάνω, να μας δώσουν μία ελεημοσύνη, αλλά αυτά που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογραφεί».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι «δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να περάσει η συμφωνία από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ».
 

Για τον Γιάννη Βαρουφάκη, παρατήρησε πως δεν υπάρχει απολύτως καμία διάσταση απόψεων με τον πρωθυπουργό ή με οποιονδήποτε άλλον στην κυβέρνηση. «Επικεφαλής στην ομάδα διαπραγμάτευσης είναι ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών και θα είναι στο επικείμενο Eurogroup», σημείωσε.

Αναφορικά με το κατά πόσο θα τεθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους στη συνολική συμφωνία, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι θα αποφασίσει η κυβέρνηση πότε θα τεθεί το μείζον αυτό θέμα, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να μπει κάτω από το χαλάκι και υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί βασικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα εδώ και χρόνια.

«Οι εκλογές είχαν και ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα γιατί κλήθηκε ο λαός να ψηφίσει για το πρόγραμμα με το οποίο καλούσε να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε πάρει εντολή να κινηθούμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν είμαστε δογματικοί, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε και υποχωρήσεις», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε: «Εμείς σαν κυβέρνηση δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση».