Για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας έκανε εκ νέου λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η υποχρεωτικότητα συνιστά «σαμποτάζ στην προσπάθεια να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Flash Δυτικής Μακεδονίας, καθώς αύριο περιοδεύει στον νομό Κοζάνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω μίας διπλής πανδημίας, πανδημία κορονοϊού και πανδημία της ακρίβειας, και καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής, αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και κυνισμό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν το πιο κρίσιμο έλλειμμα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας έλλειμμα αξιοπιστίας» και εξήγησε: «Εδώ έχουμε γενικευμένη κρίσης εμπιστοσύνης (υπάρχουν αρνητές εμβολίου, αρνητές απογραφής) που την επιτείνει η αλλοπρόσαλλη απόφασή του, να προχωρήσει σε μία διαδικασία ποινών, μία τιμωρητική διαδικασία στους άνω των 60. Βλέπουμε αντιφάσεις και παλινωδίες που συγκροτούν μία εικόνα έλλειψης στρατηγικής, σχεδίου και διαχειριστική ανεπάρκεια».

«Από εκεί που ήταν στο άσπρο πήγανε στο μαύρο»

Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης μόλις πριν από 20 ημέρες έβγαινε και υπερασπιζόταν την αντίληψη ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μπορούν και δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώσουν κανέναν να εμβολιαστεί. Ο υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, σε πρόσφατες δηλώσεις του μίλησε για αντισυνταγματικότητα σε ότι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και με ρητορική ιδιαίτερα οξεία. Όταν εμείς τους ζητούσαμε να εφαρμόσουν πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όταν τους ζητούσαμε να πάρουν πολιτικό κόστος και να επιβάλλουν rapid test για την είσοδο στους ναούς, όταν τους λέγαμε επιβάλλεται οι αστυνομικοί που κάνουν τους ελέγχους να είναι εμβολιασμένοι, εκείνοι ήταν αντίθετοι. Και ξαφνικά από εκεί που ήταν στο άσπρο πήγανε στο μαύρο. Και πάνε σε μία λογική καθολικής υποχρεωτικότητας στους άνω των 60».

Ρώτησε δε, εάν είναι υποχρεωτικότητα ή εάν συναρτάται με την οικονομική δυνατότητα του καθενός να εξαγοράσει το δικαίωμα στην άρνηση και εξήγησε: «Ένας εύπορος άνω των 60 θα του είναι πιο εύκολο να δώσει 100 ευρώ για να εξαγοράσει την άρνηση στον εμβολιασμό. Ο φτωχός όμως ηλικιωμένος που παίρνει μία σύνταξη 400 ή 600 ευρώ, το να δώσει 100 ευρώ το μήνα είναι απαγορευτικό».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μία επιλογή που ουσιαστικά συνιστά σαμποτάζ στην προσπάθεια να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Είναι επίσης μία απόπειρα που έχει συνταγματικού χαρακτήρα προβλήματα…». Εξέφρασε φόβο ότι «θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα, θα αναζωπυρωθεί ένα ρεύμα αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας. Όσοι είναι αποφασισμένοι θα οχυρωθούν πίσω από την άρνηση και θα δημιουργηθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού, τόσο ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους όσο και ανάμεσα στους γηραιότερους και στους νεότερους. Κάτι που είναι το απόλυτο μίγμα της κοινωνικής διάλυσης. Όταν δεν έχεις κοινωνική συνοχή και εμπιστοσύνη δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν συλλογικό κίνδυνο όπως αυτός της πανδημίας».

Για την εικόνα του ΕΣΥ

Για την κατάσταση στα Νοσοκομεία ανέφερε: «Η κυβέρνηση πέρα από το ότι επιβεβαιώνει την αποτυχία της με τον τιμωρητικό εμβολιασμό, επιβεβαιώνει και την ακραία νεοφιλελεύθερη λογική της. Αντιμετωπίζει τα πάντα στην βάση του κόστους και του οφέλους. Δεν σπαταλάμε, λένε, για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί είναι πολυτέλεια να έχουμε όσες ΜΕΘ χρειάζεται για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Στον προϋπολογισμό του 2022 εν μέσω πανδημικής κρίσης προϋπολογίζει 800 εκατ. ευρώ λιγότερα για την υγεία, μειώνει δηλαδή τις δημόσιες δαπάνες. Και είναι σαφές ότι αν είχαμε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και ανάπτυξη περισσότερων κλινών και μονάδων ΜΕΘ θα είχαμε καλύτερα ποσοστά όσον αφορά την θνητότητα των συμπολιτών μας. Αντιμετωπίζει με μία ακραία λογιστική αντίληψη την ανθρώπινη ζωή».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «πρέπει αύριο το πρωί να γίνει επίταξη των ιδιωτικών Νοσοκομείων, είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις. Πρέπει όσες μονάδες ΜΕΘ έχουν προσβάσιμες και διαθέσιμες να διατεθούν. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις γιατρών, να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός που μειώθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ. Να αυξηθούν οι ΜΕΘ γιατί είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη που πληρώνει φόρους να έχει αξιοπρεπή περίθαλψη» και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «αρνείται κάθε πρόταση συνεννόησης και θεωρεί ότι μπορεί με επικοινωνιακές λογικές και δημαγωγία να ξεπεράσει μία κρίση που αγγίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Έχει αποφασίσει να χρεωθεί όλες τις πολιτικές ευθύνες και νομίζω ότι η πολιτική ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει σήμερα η κοινωνία του ανήκει αποκλειστικά».

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Flash» Δυτικής Μακεδονίας

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω διπλής πανδημίας: κορωνοϊού και ακρίβειαςΗ χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας διπλής πανδημίας. Η πανδημία του κορωνοϊού από τη μία και η πανδημία της ακρίβειας από την άλλη. Και νομίζω ότι η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό που επικρατεί στα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος. Τρεις φορές πανηγύρισε ο κ. Μητσοτάκης το τέλος της πανδημίας. Μέχρι προχθές μας μίλαγε για «πανδημία ανεμβολίαστων». Στο πρόγραμμα του εμβολιασμού η χώρα μας υπολείπεται από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχουν χώρες που θα μπορούσαμε να δούμε το παράδειγμά τους, όπως η Πορτογαλία, που έχει φτάσει στο 87%-88% τον εμβολιασμό, χωρίς να τον κάνει υποχρεωτικό. Λειτούργησε όμως με την πειθώ, έκανε ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης, δεν έδωσε τα χρήματα στα κανάλια και στα site για να υμνούν τον εκεί Πρωθυπουργό μέσα από «λίστες Πέτσα», αλλά έκανε πόρτα-πόρτα μια ουσιαστική εκστρατεία, με πρόσωπα που έχουν αξιοπιστία. Η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας απέναντι στην εξάπλωση του ιού είναι η εμπιστοσύνη. Εδώ υπάρχει μια πανδημία επίσης κρίσης εμπιστοσύνης. Έχουμε αρνητές στον εμβολιασμό. Έχουμε αρνητές στην απογραφή. Έχουμε μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης, την οποία επιτείνει η αλλοπρόσαλλη απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε μια τιμωρητική διαδικασία στους πολίτες άνω των 60 ετών. Για τους άνω των 60 ισχύει η υποχρεωτικότητα ή δίνεται η δυνατότητα, με βάση την οικονομική δυνατότητα του καθενός, να εξαγοράσει το δικαίωμα στην άρνηση; Δεν προέκυψε προχθές η πανδημία. Δύο χρόνια φωνάζουμε: ενίσχυσε, στήριξε το ΕΣΥ. Σήμερα, τα νοσοκομεία διαθέτουν 9.000 λιγότερους υγειονομικούς εργαζόμενους, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από όσους παραδώσαμε εμείς χωρίς πανδημία.Τις μέρες της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης -πάνω στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που επιβαρύνει όλα τα νοικοκυριά όλης της χώρας- ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να διαλύσει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα δουν υπέρογκες αυξήσεις και τον Δεκέμβριο και τον Γενάρη και τον Φλεβάρη στους λογαριασμούς ρεύματος. Αυξήσεις που θα βγάλουν δυστυχώς εκτός προϋπολογισμού τη μέση οικογένεια. Γιατί προφανώς και οι αυξήσεις αυτές δεν έχουν αναλογικότητα.Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να παρθούν μέτρα. Δεν μπορεί να κοιτάει ως «τροχονόμος» ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Είναι μέτρα -και εδώ- με αποσπασματικότητα, με προχειρότητα, με ερασιτεχνισμό.Και βρίσκεται αυτή τη στιγμή, πιστεύω, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, και ιδίως των επαγγελματιών, σε απόγνωση, λαμβάνοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, December 1, 2021