Αρκετά είναι τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για τις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Η Γερμανία είναι όπως και στο παρελθόν ο αγαπημένος αποδιοπομπαίος τράγος της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Μπορεί κανείς να της φορέσει στολές της Βέρμαχτ και των SS, κάτι που καταλαβαίνει και ο πιο ανόητος Έλληνας. Κι άλλα κράτη μέλη της ΕΕ γίνονται αντικείμενο προσβολών όταν δεν υποστηρίζουν την Ελλάδα στον ηρωικό της αγώνα κατά ‘των υπαγορεύσεων’ του Βερολίνου. Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα άκουσαν τώρα την κατηγορία ότι είναι μέρος ενός παιχνιδιού που στόχο έχει την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα. Στο μεταξύ θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί πραγματικά για το πόσο ανόητους θεωρούν τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ όλοι αυτοί που διατυπώνουν θεωρίες συνομωσίας. Κυρίως αυτούς που έχουν εφαρμόσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα ακόμα αναζητεί τρόπο να αποφύγει».

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταδικάζει το ‘φάουλ’ του Τσίπρα», επιγράφει το ρεπορτάζ της η Welt και σημειώνει πως «η Αθήνα διατυπώνει ασυνήθιστες κατηγορίες εναντίον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και ο Σόιμπλε την επιπλήττει».

Η επιχειρηματικότητα αντίδοτο στην κρίση

Η ίδια εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, φιλοξενεί επίσης σχόλιο με τίτλο «Η Αθήνα έχει περισσότερα προβλήματα από χρέη» και καταλήγει στο συμπέρασμα: «Το ότι μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της δεν είναι από μόνο του ασυνήθιστο. Και η Βρέμη και το Σλέσβιχ Χολστάιν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά χάρη στις οικονομικές ενέσεις άλλων ομόσπονδων κρατιδίων. Γιατί όχι και η Ελλάδα; Εάν υπάρχει πολιτική βούληση να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη τότε αυτό έχει το αναλογο οικονομικό τίμημα. Κυρίως η Γερμανία, η οποία έχει επωφεληθεί περισσότερο από όλους από την υιοθέτηση του ευρώ (…) γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομικής εξισορρόπησης. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει κι εμείς να μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα να αλλάξει επιτέλους το εκπαιδευτικό της σύστημα, τη διοίκηση -κυρίως τις εφορίες- και να προωθήσουν την οικονομία τους, ούτως ώστε η οικονομική βοήθεια να μην πηγαίνει χαμένη».

Τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα η γραφειοκρατεία

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ στις επιχειρήσεις startup στην Ελλάδα, οι οποίες ανθούν. Η εφημερίδα παρουσιάζει διάφορα παραδείγματα και σημειώνει πως «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα λειτουργεί ως καταλύτης για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Υπάρχει η ελπίδα πως με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει και η νοοτροπία. Συχνά όμως μια περίπλοκη γραφειοκρατία στέκεται εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα».

Τέλος, η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι ο οικοδομικός τομέας και ο τουρισμός ήταν οι ατμομηχανές πριν από την κρίση. Ωστόσο, ο οικοδομικός τομέας έχει υποστεί καθίζηση ενώ και ο τουρισμός υπέστη ζημίες. Όμως, η δυναμική πολιτική των ξενοδόχων με τις μειωμένες τιμές φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια αποδίδει καρπούς και θα μπορούσε να αναθερμάνει την ελληνική οικονομία.