«Με την σημερινή υπογραφή του ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.

«Το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει “δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία”», βάζοντας, όμως, την Ελλάδα «στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, «ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις» δεν έχουμε παρά «γενικόλογες αναφορές στο σεβασμό της κυριαρχίας μας». «Δεν εξασφαλίζεται», κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της “Ελλάδας- προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου”, αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία», καταλήγει το σχόλιο της Κουμουνδούρου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.