Έντονο παρασκήνιο και αλλεπάλληλες συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις προηγήθηκαν πριν ο πρωθυπουργός οριστικοποιήσει τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε χθες για την ανάσχεση της πανδημίας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Τα «καμπανάκια» χτυπούσαν δυνατά τις τελευταίες εβδομάδες από τους λοιμωξιολόγους, καθώς η προβολή της επιδημιολογικής εικόνας έδειχνε, ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και η μόνη λύση ήταν η λήψη αυστηρών μέτρων που θα ελαχιστοποιούσαν τις μεγάλες εστίες διασποράς του κορoνοϊού. Η απείθεια, η κόπωση και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων πολλαπλασίασαν εκθετικά τα νέα κρούσματα, καθώς ξεπέρασαν το όριο των 2000 μολύνσεων σε μία ημέρα, με δυσμενείς προβλέψεις για το προσεχές χρονικό διάστημα. Όλο αυτό το «εκρηκτικό κοκτέιλ» σε συνδυασμό με τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων πολλών ευρωπαϊκών χωρών και τις πολιτικές lockdown που ήδη εφάρμοσαν, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να επιλέξει τη … «βαριά» συνταγή μέτρων, τόσο για την οικονομική, όσο και για την κοινωνική ζωή των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε δύο φορές,  ότι ήθελε εξαρχής να μην αναγκαστεί να λάβει αυτή την δύσκολη πολιτικά απόφαση για «ξαφνικό θάνατο» στην εστίαση αλλά σταθμίζοντας όλους τους παράγοντες και συνυπολογίζοντας την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στο δεύτερο και πιο επώδυνο κύμα της πανδημίας, οδηγήθηκε στο plan B,  επιχειρώντας με οικονομικά αντίμετρα να περιορίσει τις απώλειες. Άλλωστε η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση από τον πρωθυπουργό στο πρώτο κύμα της πανδημίας, θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί, γιατί οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και ο έλεγχος μπορεί να χαθεί με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα εφιαλτικά ρεκόρ του Σαββάτου

Τρομακτικός είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων επιβεβαιώνοντας τα εφιαλτικά σενάρια. Το φράγμα των 2000 κρουσμάτων έσπασε  χθες προκαλώντας φόβο και προβληματισμό, δεδομένου ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνήθως ο αριθμός κρουσμάτων είναι μικρότερος από τον πραγματικό, δεδομένου ότι τα διαγνωστικά κέντρα λειτουργούν περιορισμένες ώρες. Σοκ όμως  προκαλεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ξεπέρασε τους 135, με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αυξάνεται ανησυχητικά.  Δεν είναι τυχαίο,  ότι ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα, πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν.  Τώρα που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων».

Το σχέδιο 30 ημερών της κυβέρνησης

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον για το μήνα Νοέμβριο και η κυβέρνηση είναι έτοιμη αν απαιτηθεί να τα προσαρμόσει στις νέες συνθήκες που τυχόν δημιουργούνται καθώς έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και οι κλειστοί χώροι ευνοούν την μετάδοση του κορονοϊού. «Mε ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών». Αυτή είναι και η ευρωπαϊκή νόρμα. Να ληφθούν αυστηρά μέτρα το Νοέμβριο, για να σωθούν κάπως τα Χριστούγεννα – πράγμα που φαντάζει δύσκολο- δεδομένου ότι τα κρούσματα δεν τιθασεύονται εύκολα.

Τα «αγκάθια» των επόμενων ημερών: Υγεία – Οικονομία

Σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία

Αυξάνεται δραματικά η πίεση στο Σύστημα Υγείας, καθώς τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού έχουν ως συνέπεια να αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και κατά συνέπεια οι ασθενείς που χρήζουν εντατικής θεραπείας. «Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, σύντομα, η νέα επέλαση της πανδημίας θα κλονίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας» προειδοποίησε σχετικά ο πρωθυπουργός. «Δοκιμάζοντας όχι μόνο ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας» τόνισε. Οι πληρότητες των μονάδων για  ασθενείς με CoViD-19 σε Αττική και Θεσσαλονίκη ήδη κινούνται πάνω από το 60%. Στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα άγγιξε 100%. στην Κεντρική Μακεδονία 46%, στην Ήπειρο 40%, στην Αττική 61%, στη Θεσσαλονίκη 60% και στη Θεσσαλία 40%. Παράλληλα αυξάνονται τα κρούσματα και μεταξύ των υγειονομικών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, ότι εικοσιτέσσερα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου, στον  Άγιο Σάββα βρέθηκαν θετικοί άλλοι 15 υγειονομικοί, καθώς και καρκινοπαθείς ασθενείς, ενώ σε καραντίνα βρίσκεται η μισή νευρολογική κλινική στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Στην «εντατική» η οικονομία

Το σφοδρότερο δεύτερο κύμα της πανδημίας ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών και προκαλεί ανησυχία στους φορολογούμενους. Τόσο τα νέα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανδημία όσο και οι παρατάσεις των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων δημιουργούν μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2020 αλλά και του 2021. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού στηρίχθηκε στην υπόθεση εργασίας ότι το ΑΕΠ του 2020 θα μειωθεί μόνο κατά 8,2% σε σχέση με το 2019. Όμως μεσολάβησε η αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και το νέο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, συνθήκες που υποχρεώνουν σε ανατροπή των σχεδιασμών, έτσι σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, η ύφεση το 2020, θα κινηθεί κοντά στο 10%.