Τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Ιταλίας, L. Di Maio, είχε νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Η συζήτηση εστιάσθηκε σε ζητήματα διμερούς  και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Ιταλού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στις 9 Ιουνίου.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά 

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο σχέδιο της Αθήνας για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας,  το οποίο γίνεται με κανόνες και ασφάλεια και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στη λευκή λίστα των χωρών από τις όποιες θα ξεκινήσουν χωρίς περιορισμούς οι πτήσεις στις 15 Ιουνίου προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την 1η Ιουλίου σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Περαιτέρω, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα και την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ.

O Νίκος Δένδιας συνομίλησε επίσης σήμερα το απόγευμα με τον ομόλογό του της Μάλτας, E. Bartolo, με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς οι δύο χώρες σχεδιάζουν να ανοίξουν σταδιακά στον τουρισμό.