Εγκρίθηκε έπειτα από μυστική ψηφοφορία το αίτημα 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 173 βουλευτές, κατά της πρότασης 83 βουλευτές ενώ στην κάλπη βρέθηκαν τέσσερα άκυρα και ένα λευκό.

Υπενθυμίζεται ότι από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απείχαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ 25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ανακοινώθηκε λάθος αποτέλεσμα (172 ΝΑΙ, 84 ΟΧΙ) με συνέπεια ο Πρόεδρος της Βουλής να προβεί σε διορθωτική ανακοίνωση.

Η επιτροπή συγκροτείται για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν 173 βουλευτές (αντί 172 όπως είχε ανακοινωθεί), «όχι» ψήφισαν 83 βουλευτές (αντί 84, όπως είχε ανακοινωθεί), σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών. Στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Στην μυστική ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Από τη ΝΔ απουσίαζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και οι Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός για λόγους υγείας.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της.

Η επτάωρη συζήτηση στην Ολομέλεια διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει λόγο για «οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο» που εκτελείται σε βάρος του.

 Παπαγγελόπουλος: Πολιτική σκευωρία σε βάρος μου

«Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τον ίδιο.

«Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι θα ζητήσει την προστασία του και την προστασία της οικογένειας του και της Δικαιοσύνης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μόλις ξεκινήσει το έργο της η ειδική επιτροπή.

«Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; Δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών. Χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση

Για «δειλό ρεβανσισμό» και για «συνειδητή ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την ενδεχόμενη ανάμειξή του στο έργο της Δικαιοσύνης κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η συμμετοχή σε προανακριτική, θα είναι εν τέλει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθει και ο τελευταίος έλληνας πολίτης, πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός που είχε ως αποτέλεσμα, εν μέσω της κρίσης, όταν του κόβατε μισθούς και συντάξεις, να τον αναγκάζετε να πληρώνει πιο ακριβά τα φάρμακά του».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, σχολίασε την απουσία του πρωθυπουργού και υπουργών από την αίθουσα, τονίζοντας ότι «σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία, όπως η σημερινή, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίζει να παραπέμψει έναν πρώην υπουργό, έναν πολιτικό της αντίπαλο σε ειδικό δικαστήριο, θα περίμενε κανείς τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβερνητική πλειοψηφία, να βρίσκονται τουλάχιστον σήμερα εδώ, να πάρουν το λόγο και διατυπώσουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά εσείς είστε και ρεβανσιστές αλλά και δειλοί ταυτόχρονα».

Όπως επεσήμανε, ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται, όχι γιατί υπάρχει κάποια ένδειξη σκανδάλου, «αλλά γιατί είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο και εσείς οι ίδιοι αναγνωρίζετε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα που έχει δει ο τόπος. Το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης δηλαδή των τιμών του φαρμάκου από στελέχη των δικών σας κυβερνήσεων, προκειμένου να ευνοηθεί μια πολυεθνική σε βάρος του ελληνικού δημοσίου».

«Κατηγορείτε λοιπόν τον πολιτικό σας αντίπαλο, επειδή είχε το μέγα θράσος να μην κουκουλώσει τις δικές σας τις πομπές των δικών σας βουλευτών. Και αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία για ειδικό δικαστήριο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό μάλιστα γίνεται ενώ η υπόθεση είναι ακόμη ανοιχτή και «βρίσκεται εν εξελίξει ποινική δίωξη για έναν πρώην υπουργό και υπό διερεύνηση για άλλους δυο ακόμη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για διπλή δειλία, καθώς επιλέγει να στείλει στην προανακριτική μόνο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αλλά όχι και τον ίδιο, καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος όπως είπε «κατηγορείται ότι έστησε πολιτική δίωξη και σκευωρία προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του και ενάντια στη ΝΔ».

«Αν είναι μία φορά δειλός ο κος Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει το Παπαγγελόπουλο κάνοντας το χατίρι του κου Σαμαρά – γιατί αυτό γίνεται σήμερα – θα έλεγα είναι δυο φορές δειλός, γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Να ξέρετε ότι αυτή σας η στάση, η επιλογή, αυτή η διπλή δειλία, σας καθιστά ακόμη πιο αναξιόπιστους και φαιδρούς στα μάτια της κοινής γνώμης, ακόμη και των ίδιων των ψηφοφόρων σας. Παρότι όμως, δεν στραφήκατε εναντίον μου προσωπικά, είναι εμφανές ότι στρέφεστε εναντίον μου πολιτικά».

Γεννηματά: Η διερεύνηση και αποκάλυψη της σκευωρίας δεν είναι ζήτημα ρεβανσισμού, είναι ζήτημα Δικαιοσύνης

Κουτσούμπας: Γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή σχετικά με την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία, που μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας.

Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο Novartis-το υπαρκτό σκάνδαλο- σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης».

Άγρια κόντρα Γεωργιάδη με Πολάκη

Χαμός έγινε στη βουλή λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Όλα ξεκίνησαν όταν ανέβηκε στο βήμα της βουλής ο Παύλος Πολάκης ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά του Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας ότι έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας όμως λόγω δύο εκλογών του 2015 τα αδικήματα του έχουν παραγραφεί και πρόσθεσε ότι για τα πολιτικά πρόσωπα που έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεση τους αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «και του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου είχαν αρχειοθετηθεί και μετά πήγαν φυλακή». Ο κ. Πολάκης κατεβαίνοντας από το βήμα είπε με το γνωστό του ύφος «γι’ αυτό προσέξτε και έπεται και τρίτος γύρος».

Στα όσα είπε ο πρώην υπουργός Υγείας απάντησε άμεσα ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κάνατε εξεταστική επιτροπή για δύο χρόνια και δεν αποδείξατε τίποτα. Το περίφημο πόρισμα σας ντραπήκατε να το φέρετε στην ολομέλεια και δεν έγινε ποτέ συζήτηση για το πόρισμα αυτό. Δεν το φέρατε γιατί δεν είχε μέσα απολύτως τίποτα. Εγώ ως πολιτικός δέχομαι να ψάχνονται οι πολιτικοί και να τους κατηγορεί ο καθένας για ότι θέλει. Το θέμα όμως δεν είναι τι λέει ο καθένας αλλά το τι αποδεικνύεται. Εμένα με έψαξε εισαγγελία διαφθοράς δύο χρόνια αλλά από ότι μας είπατε η αρχειοθέτηση δεν φτάνει θέλει και στάμπα από τον Πολάκη για να έχουμε αθωότητα εάν δεν μας αθωώσει ο δικαστής Πολάκης δεν γίνεται.

Κύριε Πολάκη για την προκαταρκτική που μιλάμε σήμερα το πιθανότερο είναι να καταλήξετε εσείς στον εισαγγελέα πάρα εγώ. Γιατί θα ερωτηθούν οι ψευδομάρτυρες όταν αρθεί η ασυλία τους αν πράγματι τους ξέρατε όπως έχετε πει σε τηλεοπτική εκπομπή και αν πράγματι τους ξέρατε τότε είστε κι εσείς εμπλεκόμενος στην σκευωρία περί αλλοιώσεως του πολιτεύματος και ισόβια κάθειρξη. Επειδή εισαγγελέας δεν είσαι και όταν με βλέπεις τρέμεις, σταμάτα τα αυτά και πείτε ναι στη προκαταρκτική που δεν την ψηφίζετε και μην κρύβεστε».

Επί προσωπικού ζήτησε να ανταπαντήσει ο Παύλος Πολάκης στην φράση του κ. Γεωργιάδη ότι τον βλέπει και τρέμει. «Επειδή έκανες από μακριά κάποιες χειρονομίες του στυλ τώρα ήρθε η σειρά μας που άλλαξαν τα πράγματα εδώ είμαστε και σας περιμένουμε. Κάτι τέτοιους ακροδεξιούς σαν την πάρτη σας τρώμε πέντε για πρωινό, εντάξει; άντε γειά»!