Από τη ΔΕΘ και μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκαναν συγκεκριμένες επιλογές που αφορούν τη διαφορετική πολιτική προσέγγιση και το διαφορετικό μίγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που αφορά τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, την πραγματική οικονομία και, επιτέλους, ένα νέο μίγμα πολιτικής, είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην ομιλία της στη Βουλή.

Απαντώντας στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη «που αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση των πολλών», επισήμανε ότι «αν είσαι κυβέρνηση των πολλών αποδεικνύεται από το τι πρεσβεύεις, ποιές πολιτικές και κοινωνικές θέσεις αναδεικνύεις, αλλά όταν είσαι κυβέρνηση αποδεικνύεται από τις πολιτικές που θεσπίζεις στο Κοινοβούλιο και τα μέτρα που υλοποιείς».

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά τη ΔΕΘ ψηφίστηκαν μέχρι τα Χριστούγεννα και υλοποιούνται όλα, όπως και εκείνα που ακολούθησαν μετά τα Χριστούγεννα «όπως η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σταδιακά τους τελευταίους μήνες -με 12 κλαδικές ΣΣΕ αυτή τη στιγμή μετά από πολλά χρόνια, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου».

Στη συνέχεια, η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην επόμενη δέσμη πολιτικών και μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο, «όπου σε συνάρτηση με τις 120 δόσεις που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας ουσιαστική ανάσα σε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια πολίτες».

«Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε απλώς μέτρα, αλλά “ήλθε να δώσει ένα στρατηγικό βάθος μιας νέας λογικής αναπτυξιακής, αναδιανεμητικής και κοινωνικής” την οποία ενέταξε “σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σοβαρότητας και με μια προβολή για το ’19 και το ’20, αλλά με τα κρίσιμα μέτρα για το ’19, όπως είπε ο ίδιος, θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα με άμεση εφαρμογή [..] Αυτά αποδεικνύουν ότι είμαστε κυβέρνηση των πολλών», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μιλώντας για τη ΝΔ, είπε ότι η χθεσινή ομιλία του Κ. Μητσοτάκη είχε «σαφώς προσωπικές στοχοποιήσεις και παραπολιτικές αναφορές, αλλά, δυστυχώς, όχι καθαρή προγραμματική τοποθέτηση» και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει την πολιτική από τον Σεπτέμβριο ως σήμερα ως «παροχολογία, αλλά παροχολογία σημαίνει ευχολόγιο, εδώ έχουμε μέτρα που ψηφίζονται και μέτρα που θα έλθουν να ψηφιστούν και να υλοποιηθούν».

Υπέβαλλε το ρητορικό ερώτημα αν η ΝΔ θεωρεί «προεκλογικές παροχές» τα μέτρα για τις 120 δόσεις, τον ΦΠΑ, την αναδιανεμητική λογική και τις συντάξεις και τα εργασιακά. Πρόσθεσε ακόμα ότι «όποιος μιλά για ψίχουλα μάλλον είναι τελείως αποκομμένος από τις ανάγκες που βιώνει σήμερα ο άνθρωπος του μόχθου και η πλειοψηφία της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων στρωμάτων».

Επίσης, χαρακτήρισε ως «τουλάχιστον πιο θετική προσέγγιση» το ότι η ΝΔ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση υλοποιεί «δικά της (της ΝΔ) μέτρα, αν και δημιουργεί απορίες για όλα αυτά τα μέτρα που ήταν δικά τους γιατί τόσο καιρό είχαν διαφορετικές θέσεις».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι είναι σαφές ενόψει των εκλογών και ιδιαίτερα των «βουλευτικών εκλογών, τον Οκτώβριο», πως ο κόσμος έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια «νεοφιλελεύθερη πολιτική με διολίσθηση σε ακροδεξιά ρητορική πολλές φορές» και σε «μια σαφή προοδευτική κατεύθυνση αναπτυξιακή, αναδιανεμητική, κοινωνική, δημοκρατική».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ότι στο θέμα της Δημόσιας Διοίκησης η ΝΔ «δεν έχει κρυφό πρόγραμμα, έχει φανερό πρόγραμμα το οποίο όταν το παρουσιάζει έχει επιλεκτική μνήμη για το παρελθόν και αποκρύπτει τις συνέπειες του φανερού της προγράμματος».

Όπως εξήγησε, στη συνέχεια, παραθέτοντας στοιχεία, είπε ότι η ΝΔ «είτε δεν εξηγεί τις συνέπειες του φανερού της προγράμματος είτε στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν την ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους».

Επίσης, έθεσε το ερώτημα αν η ΝΔ θέλει ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ως κυβέρνηση απαξίωσε την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ότι «είναι ψευτοδίλημμα το μικρό ή μεγάλο κράτος, αλλά εκείνο που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιό είναι το αναγκαίο κράτος».

Αναφέρθηκε ακόμα, στις αντιδράσεις και από τη ΝΔ στην αξιολόγηση του Κ. Μητσοτάκη «που αναγκάστηκε να την αποσύρει», προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης όσον αφορά τι είναι αξιολόγηση».

«Αυτό που είναι κρίσιμο και ζητάμε την εμπιστοσύνη της Βουλής είναι να μπορέσει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει αυτό το έργο και πολύ περισσότερο ένα πρόγραμμα προοπτικής για το αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η ανάδειξη μιας προοδευτικής αριστερής πρότασης είναι ανάγκη».