Κουμουτσάκος: Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις

«Για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό με τη Συμφωνία των Πρεσπών»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:42
09/05/2019
Κουμουτσάκος: Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις
2
loading

Το μήνυμα πως εάν η Τουρκία «συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κυρίως οικονομικές, αλλά και άλλες», έστειλε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος τόνισε πως είναι «είναι η στιγμή οι δηλώσεις καταγγελίας και άρνησης αποδοχής της τακτικής της να γίνουν πράξη. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στρέφεται ευθέως κατά μιας ζωτικής ευρωπαϊκής προτεραιότητας, δηλαδή την ενεργειακή ασφάλεια... Έρχεται η στιγμή τα λόγια να γίνουν πολιτικές».

Ερωτηθείς για τη σημερινή άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι «η σημερινή σύνοδος άτυπη, αλλά καιταυτόχρονα ουσιαστική, γίνεται σε μια συγκυρία που είναι πολύ κρίσιμη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και τις ενεργειακές δυνατότητες στην ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στην άμεση γειτονιά μας».

Και εκτίμησε ότι η κατάσταση μεγάλης έντασης θα διατηρηθεί για μήνες ακόμα. Και αυτό διότι «η Τουρκία έχει αυτοαποκλειστεί από τις θετικές διεργασίες και συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή δεν δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν θέλει να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως το ορίζει η σύμβαση του ΟΗΕ, δεν θέλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θέλει να λύσει προβλήματα που έχει με σχεδόν το σύνολο των χωρών της περιοχής, αλλά θέλει να επιβάλλει την παρουσία της και τη συμμετοχή της στις ενεργειακές εξελίξεις χωρίς να δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού. Οδηγεί σε μονόδρομο έντασης».

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «βεβαίως θέλουμε αυτή ήταν στρατηγική και πάγια επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής διακομματικά, θέλουμε η γειτονιά μας να μην είναι μια 'μαύρη τρύπα' στον χάρτη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει με όρους που δεν είναι συμβατοί με ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα και κεκτημένα και δεν μπορεί να είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Η στρατηγική επιδίωξη της χώρας είναι μια ευρωπαϊκή γειτονιά. Για να το επιτύχει όμως η γειτονιά των Δυτικών Βαλκανίων να γίνει μια ευρωπαϊκή γειτονιά, πρέπει να εκπληρώσει πλήρως προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που αφορούν το κράτος Δικαίου τη λειτουργία της Δημοκρατίας, τον ελεύθερο ανταγωνισμό, την καλή διακυβέρνηση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου...».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι «υπάρχουν επιπτώσεις, υπάρχουν χαρακτηριστικά και στοιχεία που ειλικρινά πιστεύουμε ότι είναι προβληματικά και αυτό θα φανεί στην πορεία του χρόνου. Αυτά είναι τα στοιχεία της γλώσσας και της ταυτότητας, επιμένουμε σε αυτήν την άποψή μας».

Και -μεταξύ άλλων- πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε πως αυτή η συμφωνία είναι ετεροβαρής και το πιστεύουμε αυτό διότι τα μεγάλα κέρδη ήταν στην άλλη πλευρά. Και ποια είναι τα μεγάλα κέρδη; Είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η πιθανή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση που συνοδεύεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ από την άλλη πλευρά, από την ελληνική, δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό, τίποτα συγκεκριμένο προς όφελος της χώρας. Υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις αλλά συνυπάρχουν με αυτές τις μεγάλες ανησυχίες που σας περιέγραψα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Απο-κομμα ειστε η ΝΔ

    Ο Κουλης θα βαλει κυρωσεις στην Τουρκια::; Εδω γελαμε μπαχααααα

    1. avatar Απο-κομμα ειστε η ΝΔ

      χα χα χα ολοι γελανε με τον Μπιν της ΝΔ.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει