Στα 9 δισ. ευρώ υπολογίζει τις απώλειες που θα υποστεί το ασφαλιστικό σύστημα από την ύφεση το υπουργείο Εργασίας, ενώ σε 12 δισ. υπολογίζονται οι επιπτώσεις από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δεν αποκλείει περεταίρω παρεμβάσεις σε συντάξεις και παροχές στο μέλλον και αν η ύφεση συνεχιστεί. Η αρχή θα γίνει από τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων, που σήμερα παρέχονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και από πολλές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αύξηση της ανεργίας αποστερεί το σύστημα κοινωνικής προστασίας από πόρους της τάξης άνω των 7 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι απώλειες από τη μείωση των μισθών. Υπολογίζεται, ότι μια μείωση της τάξης του 20% σε 1 εκατ. εργαζομένους επιφέρει απώλειες της τάξης των 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που υποβάλλονται στις υπηρεσίες του μετά τη ψήφιση του νέου νόμου στις 14 Φεβρουαρίου, κυμαίνονται στο 20% κατά μέσο όρο.

Στο διάστημα αυτό έχουν υποβληθεί περισσότερες από 20 χιλιάδες ατομικές συμβάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται μειώσεις από 20% έως και 28%.

Παράλληλα, από τις 14 Φεβρουαρίου έχουν υπογραφεί 87 επιχειρησιακές συμβάσεις στις οποίες οι μειώσεις ξεκινούν από 8% και φθάνουν ως το 40%, στα όρια δηλαδή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι είναι προτιμότερο να υπάρξουν μειώσεις σε περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ τάσσεται υπέρ της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Εργασίας είχε πρόσφατα άτυπες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Όμως, σύμφωνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι περισσότερες επιχειρήσεις, αποφεύγουν την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων και επιλέγουν να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των αμοιβών μέσω υπογραφής ατομικών, ή επιχειρησιακών συμβάσεων.