Ρυθμίσεις που διασφαλίζουν και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα και τη βιωσιμότητα του μικρομεσαίου φαρμακείου απέναντι στην επεκτατική τάση των διευρυμένων φαρμακείων, έβαλε η κυβέρνηση σε «ένα πλαίσιο ασύδοτο και αρρύθμιστο», σύμφωνα με όσα δήλωσε από το βήμα τη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Αναφερόμενος στις διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο και αφορούν την υγεία, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μέτρα περικοπής δημόσιων δαπανών, πρόκειται για παρεμβάσεις που υπηρετούν τον πολιτικό στόχο της ισότιμης κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών, μέσα από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας».

«Σημαντικές οι νομοθετικές παρεμβάσεις στα καινοτόμα φάρμακα»

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε σημαντικές τις νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και πρόσθεσε ότι στο πεδίο της αξιολόγησης των νέων καινοτόμων φαρμάκων δεν είχε, μέχρι σήμερα, θεσμοθετηθεί ένα σύστημα ουσιαστικού ελέγχου με βάση επιστημονικά κριτήρια για την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει ένα νέο φάρμακο.

«Για πρώτη φορά, επίσης, θεσμοθετείται η διασύνδεση αυτής της αξιολόγησης με τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στο κράτος και τις φαρμακευτικές εταιρείες προσιτών και βιώσιμων τιμών αποζημίωσης, ιδιαίτερα για τα ακριβά φάρμακα». Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε αυτό το σημείο, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι πρόκειται για μία κρίσιμη παρέμβαση που διασφαλίζει την επιβίωση του συστήματος υγείας και την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικά ασφαλή και πραγματικά καινοτόμα φάρμακα.

Επίσης, επισήμανε ότι για πρώτη φορά λειτούργησε πραγματική διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και έχουμε, ήδη, τον προηγούμενο χρόνο δύο επιτυχημένα παραδείγματα, τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C και για το κακόηθες μελάνωμα.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που διέπει τους ιατρικούς συλλόγους, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι είναι αλλαγές συμφωνημένες με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και αναβαθμίζουν τον ρόλο του και μαζί και των ιατρικών συλλόγων ως θεσμικών συνομιλητών και συμβούλων της πολιτείας σε θέματα δημόσιας υγείας.

«Η κυβέρνηση πέτυχε πλαίσιο με ασφαλιστικές δικλείδες για τα φαρμακεία»

Για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι η απελευθέρωση έχει θεσπιστεί με μνημονιακό νόμο του 2011. «Έχουμε έξι χρόνια απελευθερωμένης και ασύδοτης λειτουργίας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι επειδή υπήρξαν στρεβλώσεις, και χωρίς να είναι προαπαιτούμενο, η κυβέρνηση έθεσε το θέμα και πέτυχε να υπάρξει ένα πλαίσιο με κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες.

«Δεν είναι όλες όσες θέλαμε. Δεν καταφέραμε να συμπεριλάβουμε την κρίσιμη ρύθμιση καθιέρωσης ανωτάτου ορίου στη λειτουργία των φαρμακείων. Βάλαμε, όμως, ρυθμίσεις, όπως την υποχρεωτικότητα συμμετοχής των φαρμακείων διευρυμένου ωραρίου στις εφημερίες, στις διανυκτερεύσεις, διημερεύσεις, την υποχρεωτικότητα δήλωσης του διευρυμένου ωραρίου στους φαρμακευτικούς συλλόγους και τις περιφέρειες. Το μίνιμουμ ωράριο, το υποχρεωτικό για όλα τα φαρμακεία, την απαγόρευση εποχικότητας των φαρμακείων, την κατάργηση συμβόλων παραπλανητικών» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Για να προσθέσει καταληκτικά: «Σε ένα πλαίσιο ασύδοτο και αρρύθμιστο βάλαμε ρυθμίσεις που διασφαλίζουν και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα και τη βιωσιμότητα του μικρομεσαίου φαρμακείου απέναντι στην επεκτατική τάση των διευρυμένων φαρμακείων».