Νέο πακέτο συγχωνεύσεων-καταργήσεων οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής.

Οι αποφάσεις θα αφορούν σε 80 οργανισμούς που απασχολούν περίπου 7.000 άτομα. Οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν μέσω ΑΣΕΠ.

Η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται σε απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου και σε υποχρεωτική επιβολή του καθεστώτος «μισθωτής εφεδρείας» σε υπαλλήλους πλησίον της σύνταξης για 5 ή 7 χρόνια με καταβολή του 50% των μηνιαίων αποδοχών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο αφορά το πλεονάζον προσωπικό των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων οργανισμών που δε θα μπορεί να μεταταχθεί στο Δημόσιο και υπερβαίνει τον αριθμό προσλήψεων που δίνει η νέα αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις».

Το σχέδιο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών (το οποίο έχει την ευθύνη σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου) περιλαμβάνει λίστα 60 φορέων εκ των οποίων 16 θα καταργηθούν ή θα τεθούν υπό εκκαθάριση και 64 θα συγχωνευτούν.

Μεταξύ των καταργούμενων φορέων περιλαμβάνονται οι δημόσιοι οργανισμοί: Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ), Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ), «Εργο Πολιτών», 28 Κέντρα Νεότητας, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε., ΟΠΕΠ Α.Ε. κ.ά.

Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται και τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και η σύμπτυξη των δημοσίων υπηρεσιών στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης στο κράτος».