Να διατηρήσει το δημοσκοπικό προβάδισμα, επιδιώκοντας να μην υποστεί πολιτική ζημιά από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Σε μια περίοδο που η μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση κυριαρχεί τόσο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και για την υπόθεση των Τεμπών με επίκεντρο τον πρώην υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βάλει τις βάσεις για να γυρίσει την εικόνα, ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, αναγνωρίζει τις δυσκολίες και γι’ αυτό είπε «αποτύχαμε», όπως στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά την ίδια στιγμή επιχειρεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα με άμεσες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα τη μετάθεση των αρμοδιοτήτων του «αμαρτωλού οργανισμού» στην ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να κλείσουν και τις διαρροές προς τα δεξιά και η επίσκεψη Παρασκευή και Σάββατο του πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος είχε και αυτόν τον στόχο. Δεν ήταν μόνο τα 100 εκατ. ευρώ ενίσχυση προς τις Μονές για διάφορα έργα που όντως χρειάζονται, μέσω του ΕΣΠΑ κυρίως, αλλά και τα μηνύματα που έστειλε στο Πρωτάτο. Παρουσία των Καθηγουμένων των Μονών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού άκουσε και μουρμούρα -χαλαρή όμως- για προσωπικό αριθμό και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έριξε τα βέλη του, χωρίς να ονοματίζει, σε Νίκη και Ελληνική Λύση. «Οι πάντες οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο Άθως, το Άγιον Όρος, δεν προσφέρεται ως ένα πεδίο άσκησης επιρροών με άλλες σκοπιμότητες. Αλλά και εντός συνόρων είναι φανερό πως την ιερή ακτινοβολία του δεν μπορεί να τη θαμπώνουν ούτε καιροσκοπισμοί που φυλακίζουν ενίοτε την πίστη σε φθηνά κομματικά ρούχα», είπε. Και ο νοών νοείτω. Πάντως, κοινή ήταν η παραδοχή από ουδέτερους παρατηρητές ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη βοήθησε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Αθωνική Πολιτεία.

Στο ίδιο πλαίσιο και με το βλέμμα στα δεξιά, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την αυστηροποίηση της πολιτικής της στο μεταναστευτικό, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή τοποθέτηση στη Βουλή του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, παρουσίασε το σχέδιό του που περιλαμβάνει αυστηροποίηση της χορήγησης ασύλου, εντατικοποίηση των επιστροφών, επανεξέταση των παροχών στους μετανάστες και έλεγχο των κονδυλίων που κατευθύνονται στις ΜΚΟ.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και δύσκολα μέτωπα για την κυβέρνηση στην προσπάθειά της για δημοσκοπική ανάκαμψη, αν και υπάρχει ο προβληματισμός για το γεγονός ότι αυτή η ανάταξη δεν μεταφράζεται με απόλυτους αριθμούς στις μετρήσεις, ούτε φέρνει αυτόματες διορθώσεις σε κάθε αρνητικό δείκτη. Επιβεβαιώνεται πως η τροχιά δεν έχει εγγυήσεις επιτυχίας. Η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο της ατζέντας, από τη στιγμή που ανοίγει δύσκολα μέτωπα, προσπαθώντας να βελτιώσει την εικόνα «αποφασιστικότητάς» της και το μεταρρυθμιστικό αφήγημα, μιλώντας για ασφάλεια, αξιολόγηση, πρότζεκτ στην υγεία. Πολιτικός παρατηρητής σχολιάζει ότι αυτό φαντάζει μονόδρομος αν ο Μητσοτάκης θέλει να περισώσει το προφίλ «αξιοπιστίας». Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι σφάλματα και διαχειριστική αναποτελεσματικότητα δεν συγχωρούνται εύκολα από ‘δω και πέρα. Και γι’ αυτό ξορκίζονται απρόοπτες εξελίξεις -όπως δυσάρεστες καταστάσεις.

Οι πρωτοβουλίες για rebranding

Να κλείσει μια σειρά από εκκρεμότητες της καθημερινότητας επιδιώκει η Κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα

Το βασικό ζητούμενο του Μαξίμου, με αφορμή και τις ριζικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι η επανακαλλιέργεια σε ακροατήρια του 2023 μιας εικόνας κυβερνητικής «αξιοπιστίας» και «αποτελεσματικότητας». Παράλληλα, γίνονται παρεμβάσεις και βελτιώσεις, όπως π.χ. στα όρια των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, θέμα που πριν το Πάσχα είχε οδηγήσει στα κάγκελα χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πέντε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο και τη ΔΕΘ, είναι η περαιτέρω μείωση των φόρων – κατά κύριο λόγο για τη μεσαία τάξη. Η μάχη με το λεγόμενο βαθύ κράτος, με αιχμή τις αλλαγές σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΕ, όπως έγινε και με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τη φοροδιαφυγή, τον ΕΦΚΑ, την εισαγωγή ψηφιακών διαδικασιών στην υγεία. Στην ξεχωριστή μάχη που έχει να κάνει με τη λειτουργία του Δημοσίου, με ένταση για διεύρυνση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση και εισάγοντας την αξιολόγηση εκ μέρους των ασθενών στην υγεία, ενώ θα προχωρήσει η κυβέρνηση και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας στο Δημόσιο.

Επίσης, υπάρχει και η εθνική στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτων και το άλλο πεδίο -το κοινωνικό- θα έχει στο επίκεντρο την ενεργοποίηση των τριών νέων ευρωπαϊκών ταμείων, ο προϋπολογισμός των οποίων ισούται με μισό Ταμείο Ανάκαμψης και με τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων: η αναβάθμιση του μετρό, η προμήθεια νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, ένα νέο πιο γρήγορο «Εξοικονομώ» καθώς και δράσεις για τη στήριξη των πολιτών με αναπηρία.