Παρεμβάσεις και νομοθετήματα που αγγίζουν πολλές πτυχές της καθημερινότητας αλλά και χτυπούν παθογένειες του ελληνικού κράτους περιλαμβάνει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 11:00 υπό τον πρωθυπουργό.

Στον απόηχο της κατάθεσης του αιτήματος για προκαταρκτική επιτροπή διερευνώντας το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της προκειμένου να γίνει αυτό αισθητό σε όλο και περισσότερους πολίτες.

Κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης θα είναι αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος καταργείται και παράλληλα ανοίγει μια νέα σελίδα στο σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων που αποτελούν την κινητήριο δύναμη του πρωτογενούς τομέα.

Η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενσωμάτωση των λειτουργιών πληρωμών και ελέγχων στην ΑΑΔΕ αποφασίστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση της πλήρους ενσωμάτωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2026, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Όπως θα τονιστεί και στο υπουργικό συμβούλιο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στόχος είναι η δημιουργία ενός διαφανούς και ολοκληρωμένου συστήματος πληρωμών, φιλικού προς τους αγρότες, και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση κινείται αποφασιστικά για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Και αυτό όπως θα τονίσει θα βάλει οριστικό τέλος σε κακές πρακτικές και παθογένειες δεκαετιών, που στερούσαν πόρους και δυνατότητες από τους συνεπείς αγρότες.

Όσον αφορά το νόμο που θα κατατεθεί, αυτός θα εστιάζει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ταυτόχρονα στη διαφάνεια και τη λογοδοσία και η ΑΑΔΕ έχει δώσει διαπιστευτήρια σε αυτό τον τομέα.

Νέα Αρχή «ασπίδα» για τους καταναλωτές

Στο σημερινό υπουργικό θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, το σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής με αρμοδιότητα την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή.

Ο υπουργός θα παρουσιάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο επιχειρεί μια συνολική μεταρρύθμιση όλου του συστήματος εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή με σύγχρονα ψηφιακά μέσα και στόχο τον υγιή ανταγωνισμό που είναι και το μόνο εργαλείο που βοηθά τους καταναλωτές. Το σύστημα, μέσα από τους ελέγχους και -κυρίως- την ψηφιακή ικανότητα των πολιτών να καταγγέλλουν, επιχειρεί να προκαλέσει μείωση των τιμών.

Η νέα Αρχή στα πρότυπα της ΑΑΔΕ θα αντικαταστήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους υφιστάμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης και του Συνηγόρου του Καταναλωτή, θα στελεχωθεί με νέο προσωπικό και θα έχει νέες ψηφιακές δυνατότητες, όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να κάνει τη δουλειά της με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για την ολόπλευρη προστασία όλων των εμπλεκομένων στην αγορά και τις καταναλωτικές σχέσεις.

Επίσης, θα αναβαθμιστεί η πλατφόρμα e-katanalotis, θα δημιουργηθεί εφαρμογή για καταγγελίες, που θα μπορούν οι πολίτες να κατεβάσουν στα κινητά τους, θα ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο και θα τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες για το θέμα της καθυστέρησης των πληρωμών και τη διακίνηση των προϊόντων με τιμολόγια έναντι των δελτίων αποστολής.

Αυστηροποίηση των επιστροφών

Στο τραπέζι του υπουργικού και το μεταναστευτικό με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη, να παρουσιάζει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου και των διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών.

Με απλά λόγια με τις ρυθμίσεις που προωθεί ο Μάκης Βορίδης αυστηροποιούνται οι διαδικασίες για την παραμονή παράνομων μεταναστών στη χώρα. Δηλαδή, εφόσον απορρίπτεται η αίτηση ασύλου ενός μετανάστη, να μην μπορεί εισφέροντας νέα στοιχεία να κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά να μπαίνει σε καθεστώς διοικητικής κράτησης σε Προαναχωρησιακό Κέντρο αναμένοντας την απέλαση.

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση από το 2020 θα παρουσιάσει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Επίσης σημαντική θεωρείται η εισήγηση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Διυπουργικής Επιτροπής Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης. Με το νόμο που θεσπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών αποκτά εξουσίες έγκρισης, απαγόρευσης ή επιβολής όρων στις ξένες επενδύσεις από τρίτες χώρες.

Κι αυτό γιατί σε μια περίοδο σημαντικών διεθνών ανακατατάξεων, με ισχυρές τάσεις επιστροφής σε ένα νέου τύπου μοντέλου προστατευτισμού, οι επενδύσεις δεν είναι πλέον αμιγώς οικονομικές κινήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.