Στις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή για τα εξοπλιστικά είχε αναφερθεί στην ελληνική προστιθέμενη αξία, δηλαδή την συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα προγράμματα τα οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα δρομολογήσει τα επόμενα χρόνια. «Αυτός», είχε πει, «είναι ένας απαράβατος όρος προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μεγάλη αμυντική επένδυση».

Χθες, η πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου άνοιξε σε όλα τα «βαριά ονόματα» του κλάδου σε εκπροσώπους εταιρειών αλλά και φορέων του κλάδου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια πρώτη επαφή μαζί τους προκειμένου να δει τις προθέσεις τους αλλά και να περιγράψει πώς σκέφτεται την στήριξη του κλάδου αυτού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την συνάντηση αδημονούσαν και οι δυο πλευρές και η διάθεση ήταν θετική και ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι όλοι θα χωρέσουν στο πολλά υποσχόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 25 δισ. το οποίο εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει μια ανοιχτή γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου με τους εκπροσώπους του κλάδου τους οποίους άκουσε με προσοχή σημειώνοντας όλες τις παρατηρήσεις τους προκειμένου να μην υπάρξουν εμπόδια στα προγράμματα που θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Η πρόθεση της κυβέρνησης όπως έχει εκφραστεί πολλές φορές από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να κάνει χρήση όλων των εργαλείων της τεχνολογίας και για τον λόγο αυτό εκτός από τον υπουργό Άμυνας εκ μέρους της κυβέρνησης στην συνάντηση αυτή ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, και οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος.

Από πλευράς φορέων συμμετείχαν ο Τάσος Ροζολής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και της εταιρίας ΑΚΜΩΝ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑ) Δημήτριος Σκαλαίος και ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (Ε.Ε.Ν) και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Επίσης, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΑΒ και ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης πρόεδρος των ΕΑΣ.

Από τις εταιρείες συμμετείχαν: ο Μιχάλης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο Γεώργιος Προκοπίου από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο Γεώργιος Κόρος από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνος, ο Ιωάννης Σαρακάκης από τον Όμιλο Σαρακάκη, ο Μάνος Μουστάκας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Δημήτρης Δάφνης της Aeroservices, ο Χριστιανός Χατζημηνάς από τον Όμιλος EFA, ο Μιχαήλ Τσαμάζ της INTRACOM DEFENSE, ο Χρήστος Χούμπαυλης της MILTECH, ο Χρήστος Γιορδαμλής της PRISMA Electronics, ο Άγγελος Τσερέκλας της SOTIRIA Technology και ο Γιάννης Γαλανός της ELMON και η ΜΕΤΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών άμυνας επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την αμυντική πίτα, είτε αυτό αφορά στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, είτε συμπαραγωγές με το εξωτερικό. Επιδιώξή τους είναι η συμμετοχή από το 12% των ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών να αγγίξει το 25%, ενώ ασφαλής πηγή αναφέρει ότι η τελευταία κατεύθυνση που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στην γενική διεύθυνση εξοπλισμών και επενδύσεων αφορά σε αυτό ακριβώς το ποσοστό, δηλαδή το 25%.