Οι επικείμενες κρίσεις στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν ένας από τους λόγους που επισπεύσθηκαν οι αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει την αντικατάσταση τόσο του υπουργού Γιάννη Οικονόμου όσο και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου, από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Ανδρέα Νικολακόπουλο αντίστοιχα.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η θητεία του αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου στην αρχηγία της Ελληνικής Αστυνομίας και ο επόμενος επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. θα επιλεγεί σε συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κάτι βέβαια που ισχύει και για τον υπαρχηγό και τους γενικούς επιθεωρητές Βορείου και Νοτίου Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες όσων τους εμπιστεύτηκαν τη συγκεκριμένη θέση και, ως εκ τούτου, θα αντικατασταθούν. Στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας, πάντως, επικρατεί αναβρασμός, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να αναλάβουν τον θώκο του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.