Από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που παρέμειναν στην αίθουσα του ξενοδοχείου που διεξάγονταν η συνεδρίαση, ψηφίστηκε το σχέδιο απόφασης με μόλις δύο λευκά.

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης δεν περιείχε βέβαια οποιαδήποτε πρόβλεψη για «δημοψήφισμα», πρόβλεψη άλλωστε που κατέστη ανούσια, από τη στιγμή που όλες οι διαγραφές που είχε ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, δεν θα χρειαστεί να γίνουν καθώς όλα τα υπό διαγραφή στελέχη αποχώρησαν οικειοθελώς.

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε στη δευτερολογία του ο Στέφανος Κασσελάκης σε κάτι που έμοιαζε περισσότερο με ευχή και λιγότερο με περιγραφή της πραγματικότητας, καθώς ο πρόεδρος μιλούσε αποκλειστικά σε υποστηρικτές του, με τις «ομάδες» Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα να απόσχουν από τη διαδικασία.

Αποχωρήσεις και παραμονές με ημερομηνία λήξης

Νωρίς, το απόγευμα της Κυριακής, η «Ομπρέλα» όπως αναμενόταν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας μαζί της… 45 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και δύο βουλευτές του κόμματος, αφήνοντας την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στα 45 άτομα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, απαίτησε οι βουλευτικές έδρες να επιστρέψουν στο κόμμα, όμως Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα δεν προτίθενται να τις παραδώσουν.

Από την πλευρά της η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση πήρε πρακτικά τη θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ένω άνοιξε και εκείνη την πόρτα της εξόδου, χωρίς όμως να τη διαβεί.

Μίλησε για «επιχειρήματα βγαλμένα από τη φαρέτρα της alt right, τα οποία χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης» σε μια ανακοίνωση που υπέγραψαν και 7 βουλευτές του κόμματος: η Σία Αναγνωστοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά η παρέμβαση.

Η κριτική της «ομάδας Αχτσιόγλου» ήταν σκληρή, τόσο που θα μπορούσε να ήταν η επόμενη που θα βρεθεί στο «στόχαστρο» της νέας ηγεσίας, γι’ αυτό ακριβώς όμως και προέταξε τους 7 βουλευτές της. Ώστε να ξέρει ο Στέφανος Κασσελάκης, τι… χάνει αν σκεφτεί να στραφεί εναντίον τους.

Τέλος και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα, μπορεί να μην επέστρεψε στη συνεδρίαση όμως ξεκαθάρισε ότι παραμένει στο κόμμα «υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες του». Τη δήλωση υπογράφουν Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης.