Σε έναν μαραθώνιο και τις κεραίες του στραμμένες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στη Ισπανία, στην πόλη του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, την Γρανάδα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο έκανε ένα τελευταίο σπριντ πριν το ταξίδι του αυτό προκειμένου να στηρίξει υποψηφίους δημάρχους και κυρίως περιφερειάρχες αλλά και να αναδείξει το έργο μακράς πνοής που συντελείται κυρίως στον τομέα των υποδομών στη χώρα ενόψει του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυρακή.

Στην Κοζάνη βρέθηκε στο πλευρό του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη στέλνοντας και μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό της ΝΔ.

Στην Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την στήριξή του στο νυν και υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας ο πρωθυπουργός προχώρησε επίσης σε κινήσεις ουσίας όσον αφορά εμβληματικά έργα όπως το Μετρό αλλά και της ανάπλασης των Κεραμείων Αλλατίνη όπου θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής αλλά και της ανάπλασης της ιστορικής ζυθοποιίας ΦΙΞ όπου θα δημιουργηθεί το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο.

Η Ελλάδα αλλάζει και αν δεν είχε καταφέρει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, εάν δεν είχε βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της, αν σήμερα δεν ήταν αναπτυξιακός πρωταγωνιστής στην Ευρώπη για να μπορεί να προσελκύει επενδύσεις, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει πράξη, τόνιζε στο newsbeast.gr συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λύσεις σε μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

Ταυτόχρονα όμως με τις εξελίξεις στο εσωτερικό και την πρόοδο του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός από την Ισπανία θα ζητήσει να γίνουν επιπλέον βήματα από την ΕΕ και τους εταίρους της σε δυο μεγάλα προβλήματα που ζητούν λύσεις και επιβαρύνουν την χώρα μας. Το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Ελβετίας Αλέν Μπερσέτ σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας.

Επίσης, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Αρμένιο ομόλογο του Νικόλ Πασινιάν και τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλι Γκαριμπασβίλι.

Το βάρος όμως από την Ελλάδα πέφτει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί αύριο και στο οποίο οι ηγέτες της ΕΕ θα εστιάσουν στο μέλλον της ειδικά όσον αφορά στην διεύρυνση, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και την στρατηγική ατζέντα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα της Μετανάστευσης.

Η πάγια θέση της χώρας μας όσον αφορά στην διεύρυνση είναι θετική αλλά υπό συγκεκριμένους όρους.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε., είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών, είναι δηλαδή μια διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα και σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου. Και αυτή η θέση φωτογραφίζει ξεκάθαρα την Αλβανία η οποία εξακολουθεί παρανόμως να μην επιτρέπει να αναλάβει το αξίωμά του ο δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επισημάνει στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, είναι μια χώρα που πέρασε και υπερέβη μια μεγάλη κρίση και μπορεί να συμβάλει στη σχετική συζήτηση και με αυτή την εμπειρία.

Το Μεταναστευτικό όμως είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την Αθήνα όπως και η κλιματική αλλαγή.

Και οι δύο αυτές κρίσεις, επηρεάζουν με δραματικό τρόπο την ευημερία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά του συνόλου του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής όπως είναι η χώρα μας αποτελεί προαπαιτούμενο και μάλιστα ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η Ευρώπη και όχι οι διακινητές θα πρέπει να θέτει τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα και άλλες 8 χώρες του Νότου με κοινή τους επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα υπογραμμίσουν την άμεση συνάρτηση που έχει η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες από αυτή με την δημοσιονομική ισορροπία.

Τέλος, πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν άλλο ένα έστω και σύντομο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου αλλά η «διπλωματική» ή μη ασθένεια του Τούρκου Προέδρου η οποία δεν είχε σχέση με την Ελλάδα τον κράτησε μακριά από την Ισπανία.