Οι γιατροί δε θα πρέπει να ξεχνούν τη σωματική υγεία ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, προειδοποιούν ειδικοί.

Οι συγγραφείς άρθρου στο περιοδικό «The Lancet», σημειώνουν ότι ασθενείς με σοβαρές ψυχικές νόσους ζουν κατά μέσον όρο 16 χρόνια λιγότερο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Κύρια αιτία θανάτου είναι η καρδιοπάθεια, όχι η αυτοκτονία, και ένας παράγοντας που συμβάλλει είναι τα αντιψυχωσικά φάρμακα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Archives of General Psychiatry» αποκάλυψε ότι ασθενείς που έλαβαν αντιψυχωσικά φάρμακα αύξησαν το βάρος τους κατά 5 και 6 κιλά σε διάστημα 6 έως 8 εβδομάδων μετά την έναρξη λήψης τους.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο συνδυασμός παρενεργειών των αντιψυχωσικών με τη φτωχή διατροφή, την αδράνεια, τα υψηλά επίπεδα καπνίσματος και άλλους παράγοντες που συνδέονται με την ψύχωση, όπως και κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες, έχουν σοβαρή επίπτωση στην υγεία της καρδιάς.

Η ευθύνη για τη διαφύλαξη της σωματικής υγείας ασθενών με σοβαρές ψυχικές νόσους αφορά συχνά τους φροντιστές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά οι συγγραφείς προτείνουν ομάδες ψυχικής υγείας να έχουν ενεργό ρόλο στη συγκεκριμένη περίθαλψη.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι λόγω των ενδείξεων σχετικά με τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας, σωματικής υγείας και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η μεταπτυχιακή εκπαίδευση ψυχιάτρων θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τις τελευταίες γνώσεις σχετικά με τον έλεγχο καρδιομεταβολικών νόσων. Καταλήγουν ότι τα αντιψυχωσικά φάρμακα αποτελούν καρδιομεταβολικό παράγοντα κινδύνου.

Πηγή: iatronet.gr