Η κυριαρχία της τεχνολογίας στον τομέα των αποφράξεων και η εφαρμογή της ρομποτικής αποτελούν επανάσταση στην αποκατάσταση ρηγμάτων και φθορών του αποχετευτικού δικτύου.

Κατά κοινή ομολογία η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη που κορυφώνεται τον 21ο αιώνα έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας εισβάλλοντας σε όλους τους τομείς τις ανθρώπινης δραστηριότητας. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και προφητείες περί τιμωρίας του ανθρώπινου γένους στο μύθο του Προμηθέα δεσμώτη, μια σειρά από εφευρέσεις και ανακαλύψεις προσφέρουν στη ζωή μας ανέσεις και ευκολίες που ούτε καν θα μπορούσαμε να φανταστούμε λίγα χρόνια νωρίτερα.

Από τις ηλεκτρικές συσκευές και τις τηλεπικοινωνίες, ως τα διαστημικά λεωφορεία και τα εξερευνητικά ρομπότ, η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού.

Η τεχνολογική πρόοδος δημιουργεί νέα επαγγέλματα, μεταβάλλει τις εργασιακές συνθήκες και εισβάλλει αποφασιστικά ακόμα και σε επαγγέλματα που θεωρούνται παραδοσιακά. Από την καταλυτική επίδραση της τεχνολογίας και την εισαγωγή της ρομποτικής στη διάγνωση και πρόληψη προβλημάτων δεν έμεινε ανεπηρέαστος και ο τομέας των αποφράξεων.

Ξεχωριστή αξία για τους επαγγελματίες των αποφρακτικών εταιρειών έχει προσλάβει τα τελευταία χρόνια η χρήση ρομποτικής κάμερας υψηλής τεχνολογίας που εξασφαλίζει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Εισέρχεται με εξαιρετική ευκολία στο αποχετευτικό δίκτυο, εντοπίζει τυχόν βλάβες και καταγράφει με λεπτομέρεια την κατάσταση της αποχέτευσης. Αποσπώντας δεδομένα και πληροφορίες σε σημεία που δεν είναι προσεγγίσιμα από τον επαγγελματία ελέγχει την κατάσταση των αγωγών και συνδράμει με τον τρόπο αυτό τους ειδικούς στην αποκατάσταση βλαβών.

Αποτελώντας προέκταση του ανθρώπινου σώματος προσφέρει άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις, ενώ συμβάλλει στην αποφυγή αναστάτωσης και άσκοπης ταλαιπωρίας. Δρα προληπτικά αποτρέποντας περεταίρω φθορές και καταστροφές σε μπάνια, δάπεδα και ξένες ιδιοκτησίες, αλλά και σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών και δίκτυα ηλεκτρικής εγκατάστασης εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση χρημάτων στους καταναλωτές.
Η κάμερα ενδοσκόπησης, κατασκευασμένη από αδιάβροχο υλικό υψηλής αντοχής και εφοδιασμένη με οθόνη TFT, αναλογικό και ψηφιακό zoom, σύστημα σύνδεσης με υπολογιστή και εγγραφής δεδομένων σε δίσκο usb ή κάρτα μνήμης, διεισδύει με εξαιρετική ευελιξία σε αγωγούς κάθε διαμέτρου, καθώς και σε διακλαδώσεις αγωγών και παρέχει ευκρινείς εικόνες υψηλής ποιότητας. Διαθέτει αποστασιόμετρο που με ακρίβεια χιλιοστού εντοπίζει άμεσα πιθανά αποχετευτικά προβλήματα και προσεγγίζοντας δυσπρόσιτα σημεία παρέχει έγκυρες εκτιμήσεις και λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αποχέτευσης.

Οι αποφρακτικές εταιρείες χρησιμοποιούν ευρέως τη ρομποτική τεχνολογία για τη εκτίμηση της κατάστασης του αποχετευτικού δικτύου και της ύπαρξης κλίσεων καταλληλότητας. Η ρομποτική τεχνολογία εντοπίζει με εγκυρότητα βλάβες κάθε είδους και παράνομες συνδέσεις τρίτων. Ανιχνεύει τυχόν διείσδυση ριζών σε σημεία της αποχέτευσης, ρήγματα και φθορές στον αγωγό από την έλευση του χρόνου, και διερευνά την εισροή υδάτων στον αγωγό από τον υδροφόρο ορίζοντα. Παράλληλα ελέγχει το πεδίο διέλευσης και κατάληξης του αγωγού και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα προηγούμενων αποφρακτικών ενεργειών.

Στο ενδεχόμενο εντοπισμού ρηγμάτων ή κατεστραμμένων τμημάτων η επανασύσταση του αγωγού χάρη σε ειδικά υλικά εποξειδικών ρητινών αποτελεί λύση τεχνολογικής αιχμής. Η χρήση μείγματος ρητινών παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επανασύστασης του φθαρμένου τμήματος του αγωγού χωρίς πρόσθετη ταλαιπωρία, σκάψιμο και συγκολλήσεις. Χάρη στην ρομποτική τεχνολογία είναι πλέον εφικτή η κατασκευή νέου αγωγού, μικρότερης διαμέτρου που ενσωματώνεται στον ήδη υπάρχοντα αγωγό αποκαθιστώντας την απρόσκοπτη λειτουργία του. Ο ενσωματωμένος αγωγός εμφανίζει άριστη υδραυλική συμπεριφορά και διακρίνεται για την υψηλή αντοχή του που ξεπερνά συχνά τα πενήντα χρόνια ζωής.

Η τεχνολογική εξέλιξη και η εφαρμογή της ρομποτικής στον τομέα των αποφράξεων αποτελεί, συνεπώς, πραγματική επανάσταση που συντελεί στην αποφυγή απρόσμενων και δυσάρεστων συμβάντων. Η πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων που προκαλούν συχνά καταστροφές περιουσιών και ενίοτε στοιχίζουν ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές καθίσταται εφικτή χάρη στη ρομποτική τεχνολογία.

Πηγή πληροφοριών: apofraxeis-news